Top pet januarskih namirnica protiv gripa

by | januar 10, 2013

U periodu epidemije gripa, nutricionisti savetuju da naoružate vaše telo vitaminima, mineralima i antioksidansima. Iako oni ne sprečavaju grip, pomoći će vam da poboljšate imunitet i tako se lakše izborite s povišenom temperaturom.

Kako biste povećali otpornost organizma, važno je da u svakodnevnu ishranu uključite sezonske namirnice

Šargarepa

Šargarepa je bogata beta karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A. Vitamin A je jedan od ključnih regulatora imuniteta. osim toga, on štiti i disajne puteve, probavni i urinarni trakt. Šargarepa je niskokalorično povrće i najbolje je da jekonzumirate sirovu, ili kao dodatak salatama, jer se kuvanjem gubi njena nutritivna vrednost.

Peršun

Peršun je začinska biljka koja se najviše koristi u pripremi ukusnih zimskih sipa ili pirea. Bogat je vlaknima, vitaminom C i kalijumom, te ima veću nutritivnu vrednost od šargarepe. Osim u zaštiti od gripa, peršun stimuliše rad bubrega i jetre, te čisti organizam od toksina.

Mandarine

Samo jedna mandarina podići će vam znatno energiju jer sadrži više od 60 odsto dnevnih potreba ljudskog organizma za vitaminom C. Najbolje je da ih jedete rano ujutru, a možete ih koristiti i kao dodatak zimskim salatama sa zelenim lisnatim povrćem.

Kelj

Kelj je izvrstan izvor vitamina K, koji nam je potreban za zdrave kosti. Takođe, dokazano je da vitamin K štiti organizam od više oblika demencije, uključujući i Alchajmerovu bolest. Kuvanjem se takođe gubi njegova nutritivna vrednost, te pazite da ga ne prekuvate prilikom pripremanja.

Grejpfrut

Grejpfrut, osim vitaminom C, obiluje vlaknima koja pružaju osećaj sitosti. Ovo voće snižava nivo masnoća u krvi, te se smatra odličnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kalorija. Grejp možete jesti sirov, ili pripremiti multivitaminske sokove. Konzumirajte ga u umerenim količinama jer su istraživanja pokazala da grejpfrut može pojačati dejstvo pojedinih lekova.

Izvor: Huffington Post
Foto: Life Content

Tagovi: