Voda i mršavljenje: Postoji li veza ili je u pitanju mit?

by | 8 novembra, 2021
Voda i mršavljenje

Voda i mršavljenje dosad su smatrani usko povezanim faktorima, ali da li je stvarno tako?

Svi znamo da nam je voda neophodna za pravilno funkcionisanje organizma. Pored toga što bez nje jednostavno ne bismo mogli da preživimo, voda utiče na mnogobrojne procese u našem telu. Ubrzava metabolizam, pomaže pri izbacivanju toksina, sprečava nastanak kamenja u bubregu, podiže energiju, utiče na izgled kože, kose i noktiju.

Uz sve navedeno, već godinama unazad slušamo o tome kako je ispijanje vode presudno za gubitak viška kilograma. A da li je to istina, otkrivaju nam stručnjaci.

Voda i mršavljenje – istina ili mit?

I najmanja dehidratacija dovodi do umora, nervoze kao i glavobolja. U tim trenucima, ljudi neretko posegnu za hranom koja ih usrećuje kao što su ugljeni hidrati i slatkiši. Razlog se krije u tome što se ugljeni hidrati lako vare i brzo nam podižu nivo šećera u krvi, čime lučimo i hormon sreće. Isto, naravno, važi i za unos slatkiša.

Pročitajte i… Voda sa hlorofilom zaludela TikTokere, ali da li je zaista zdrava?

Ipak, lučenje previše glukoze izaziva njeno nagomilavanja u jetri i mišićima, što dovodi do povećanja telesne težine. Ovo dalje znači da ispijanjem dovoljne količine vode u toku dana smanjujemo „napade gladi“ i potrebu za grickalicama i slatkišima. Uz to, voda nas čini sitijima, te unosimo i manje količine hrane tokom obroka. Takođe, istraživanja su pokazala da voda može donekle da ubrza metabolizam.

Iz svega navedenog iznosi se logičan zaključak: voda može da utiče na smanjenje telesne težine. Ipak, to ne bi trebalo da bude jedini i glavni razlog za ispijanje vode. Pravilno funkcionisanje organizma dovodi do jakog imuniteta i kompletnog osećaja blagostanja.

Pored ispijanja dovoljno vode, za zdravu telesnu težinu neophodna je i kombinacija izbalansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

lepotaizdravlje.rs seb_ra/iStock via Getty Images