15 vrsta humusa koje će vas iznenaditi odličnim ukusom, a pripremaju se lako!

by | maj 17, 2024
najukusniji humus

Ovaj istočnjački recept sa leblebijom vrlo brzo je postao osnova zdrave ishrane. Mi vam danas donosimo recept za  najukusniji humus i to ne jedan već 15 varijanti

Tradicionalni humus se pravi od kuvanog slanutka, odnosno leblebije, ali možete ga modifikovati na bezbroj načina! Mogućnosti su beskrajne, a vi vam otkrivamo 15 najboljih ukusa koje sve oduševljavaju.

Šta je humus?

Humus je recept poreklom sa Bliskog istoka u kojem je glavni sastojak leblebija. U stvari, reč humus na arapskom znači upravo „slanutak“, a ovo jelo je poznato kao hummus bi tahina, „slanutak sa pastom od susama“.

Članak se nastavlja posle reklama

Iako se klasičan humus pravi od leblebije, one je i dalje povrćna pašteta koja može da se sprema na hiljadu različitih načina.

Najukusniji humus: 15 recepata koji oduševljavaju

Humus se priprema tako što se kuvani slanutak, tahini pasta (napravljena od prženih semenki susama), beli luk, limunov sok, mleveni kim i prstohvat soli, pomešaju i doda im se malo ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Ovaj jednostavan recept omogućava mnoštvo promena, poput onih koje ćemo videti u nastavku:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Humus od sočiva

Humus od sočiva je podjednako ukusna varijanta tradicionalnog humusa. Ako kuvani slanutak zamenimo kuvanim sočivom dobijamo humus nešto tamnije boje, lakše teksture i zemljanijeg ukusa, ali jednako ukusan. Sočivo je dobar izvor folne kiseline i gvožđa i obezbeđuje nešto više proteina od leblebije.

2. Humus od belog pasulja

Drugi način da promenite svoj biljni namaz je da zamenite slanutak kuvanim belim pasuljem. Ove mahunarke imaju mekšu teksturu pa će humus biti kremastiji, a imaće i drugačiji ukus: lakši i slađi. Pored toga, beli pasulj obezbeđuje dodatni kalcijum i gvožđe.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Humus od crvenog pasulja

Tamno braon boje, ova vrsta humusa u kojoj je slanutak zamenjen crvenim pasuljem obično ima gušću i manje glatku teksturu (pošto mu je kožica deblja). Njegov ukus je takođe intenzivniji i nešto slađi, što je odlično ako dodate začine.

4. Humus od cvekle

Humus od cvekle ima spektakularnu boju fuksije i odličnu nutritivnu vrednost. Da biste napravili humus od cvekle, morate samo da dodate kuvanu cveklu u klasični recept. Osim što humusu daje spektakularnu boju fuksije, cvekla mu daje i nešto slađi ukus.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Humus od patlidžana

Takođe poznat kao mutabel ili baba ganuš, to je ukusna varijanta humusa koja se pravi od patlidžana umesto slanutka. Sa pomalo teškim ukusom koji pružaju pečeni patlidžani, lakši je i manje kaloričan od tradicionalnog humusa.

6. Humus od šargarepe

U klasični humus od leblebije dodajte kuvanu šargarepu i dobićete meku paštetu od narandžastog povrća, sa slatkim dodirom i velikim doprinosom beta-karotena (koji telo pretvara u vitamin A), vitamina C i vlakana. Odlično se kombinuje sa začinima kao što su đumbir, kim ili korijander. Ovo je definitivno najukusniji humus.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Humus od bundeve

Ova druga varijanta humusa, u kojoj je bundva zamenila leblebiju, ima slatkast dodir, kremastu teksturu i obezbeđuje vitamine A i C (važne za odbranu i zdravlje kože), kao i dodatna vlakna. Začini poput cimeta, muškatnog oraščića ili kima poboljšavaju njegov ukus i daju topliju i udobniju aromu.

8. Humus od avokada

Ako u humus dodate pire od zrelog avokada, pored lepog zelenog tona, dobićete kremastiju teksturu i jedinstvem ukus. Ako dodate paradajz, mleveni čili i limetu, biće odlična fuzija između gvakamola i humusa.

9. Pesto Hummus

Pesto je sos koji se obično pravi od bosiljka, pinjola, belog luka, parmezana i maslinovog ulja. Ako ga dodate klasičnom humusu, imaćete iznenađujući zeleni humus sa zrnastom teksturom (u zavisnosti od toga koliko su zdrobljeni pinjoli) i intenzivnim ukusom.

Članak se nastavlja posle reklama

10. Humus od crvene paprike

U ovom slučaju, trebalo bi da ispečete crvenu papriku pre nego što je dodate u humus od slanutka i sve sjedinite. Daje mu veoma lepu crvenkastu boju, kao i iznenađujući ukus i dodatni sadržaj vitamina i antioksidanata.

11. Kalamata maslinov humus

Ubacivanje nekoliko izdrobljenih maslina  bez koštica u tradicionalne sastojke humusa daje intenzivan ukus sa slanim dodirom, veoma mediteranski. Tekstura je nešto masnija, tako da možete malo smanjiti količinu maslinovog ulja.

12. Humus od artičoke

Da biste ga napravili, morate samo da dodate kuvana središta artičoke u klasični recept. Rezultat je ukusna zelena pašteta sa zanimljivim doprinosom vitamina C, vitamina K, folne kiseline, magnezijuma i antioksidanata korisnih za zdravlje jetre i varenje.

Članak se nastavlja posle reklama

13. Začinjeni humus

Ako želite da date pikantnost svom humusu od leblebije, pasulja ili sočiva, samo morate dodati čili, jalapenos, kajensku papriku ili malo ljutog sosa.

14. Humus od kurkume

Još jedna začinjena verzija humusa je sa kurkumom. Možete dodati količinu po ukusu i dobićete zlatni humus (kurkuma deluje kao boja) sa snažnim antiinflamatornim svojstvima.

15. Čokoladni humus

Konačno, iznenađujuća verzija slatkog humusa za desert. Da biste ga napravili, potrebno je samo da sameljete nezaslađeni kakao prah zajedno sa kuvanim leblebijem, tahini pastom, malo meda, kakao kremom i tečnom pavlakom. Dobro je za prste polizati!

Članak se nastavlja posle reklama
Alexpro9500/istock/gettyimagesplus