Bundeva za doručak: 4 recepta kaše od bundeve koji će promeniti vaš način pripreme ove jesenje namirnice

U sezoni bundeve, najtraženije jelo je kaša sa ovom odličnom namirnicom.

by | 27 novembra, 2023

Kaša od bundeve je zdrava, lako se i brzo priprema. Upravo zato, ona je idealan izbor za doručak

Došla je sezona bundeve, i najtraženije jelo je kaša sa ovom odličnom namirnicom. Bundeva nije samo slatka i aromatična, već je i vrlo zdrava. Štaviše, ova korist ne nestaje u procesu kuvanja ili pečenja, već se povećava.

Ovo jesensko slatko povrće se dodaje i pirinčanoj kaši, prosu, pa čak i heljdi. I u poslednjem slučaju, mi bismo preporučili da ne napravite slatku kašu, već da joj dodate ljuti sos, sir, neke začine, možete-prženi luk. Biće zanimljivo.

Ali ipak, klasik žanra je slatko proso na mleku sa naribanom ili pečenom bundevom. Delimo sa vama nekoliko zanimljivih recepata.

Kaša od prosa sa pireom od bundeve

Kaša od prosa sa pireom od bundeve

Za kašu:
• 800 g prosa
• 4,5 l vode
• 15 g soli
• 100 g šećera
Za sos od bundeve:
• 750 g bundeve
• 40 g šećera
• 800 ml mleka
• So
• 80 g putera
Kocke bundeve:
• 1,4 kg bundeve
• 80 g šećera
• 160 g putera
Korak 1: Proso isprati u velikoj količini vode. Zatim prokuvati proso u šerpi sa vodom, dodati so i šećer.
Korak 2: Pripremiti sos od bundeve: oguliti bundevu i semenke, tanko iseci, dodati puter i pasirati U pasiranu bundevu sipati prokuvano mleko i izsitniti smesu u blenderu dok ne postane glatka.
Korak 3: Pripremiti kockice bundeve: bundevu izseci na kockice. U zagrejani tiganj staviti kockice bundeve, puter, šećer i dinstati dok se ne skuvaju. Ohladiti.
Korak 4: U duboku činiju staviti kašu, dodati sos od bundeve, kockice bundeve i kockicu putera.

Kaša sa bundevom, semenkama i krem sosom

Kaša sa bundevom, semenkama i krem sosom

• 50 g prosene kaše
• 200 ml mleka
• 100 g bundeve
• 10 g putera
• šaka semenki bundeve
• 40 ml slatke pavlake
• 1 žumance
• šećer po ukusu
• vanilin šećer
• 1 kašika meda
• 2 g svežeg tamjana

Korak 1: Prvo morate pripremiti samu kašu. Da biste to uradili, stavite proso u ključalo mleko i kuvajte dok ne omekša.
Korak 2: Zatim morate ispeći bundevu. Da biste to uradili, isecite je na srednje komade, stavite na foliju i dodajte med i timijan. Pecite na 180 °S dok ne omekša.
Korak 3: Dok se bundeva peče, potrebno je pripremiti sos. Da biste to uradili, žumance treba sjediniti sa šećerom dok ne postane glatko. Zatim dodajte vanilin šećer u dobijenu smešu. Prokuvajte slatku pavlaku na 60 °S, dodajte u nju dobijenu masu i mešajte žicom dok ne dobijete konzistenciju kreme.
Korak 4: Pre služenja, kašu stavite na tanjir, prelijte sosom i na vrh stavite komade pečene bundeve. Jelo ukrasite komadom putera i semenkama bundeve.

Kaša od bundeve sa japanskom jabukom

Kaša od bundeve sa japanskom jabukom

• 100 g Orzo testenine (testenine od durum pšenice u obliku pirinča)• 200 g bundeve
• 20 g biljnog ulja
• 200 g japanske jabuke
• 300 ml mleka
• 100 g slatke pavlake
• 20 g šećera
• 3 g vanilin šećera
• Mleveni cimet

Korak 1: Ogulite bundevu, stavite na foliju, prelijte biljnim uljem i pecite u foliji (30-40 minuta), ohladite.
Korak 2: Polovinu pečene bundeve nasecite na kockice, drugu polovinu viljuškom izgnjačite u pire.
Korak 3: U loncu prokuvajte 300 ml vode, dodajte testeninu i kuvajte na srednjoj vatri 10 minuta, povremeno mešajući.
Korak 4: Sipajte mleko i slatku pavlaku, dodajte pire od bundeve i kuvajte još 3-5 minuta. Na kraju dodajte običan i vanilin šećer.
Korak 5: Japansku jabuku operite, isecite na kockice.
Korak 6: Gotovu kašu rasporedite na tanjire, ukrasite kockicama japanske jabuke i bundeve, pospite mlevenim cimetom.

Kaša od bundeve i kondenzovanog mleka

Kaša od bundeve i kondenzovanog mleka

100 g prosa
• 90 g pečene bundeve
• 80 ml mleka
• 15 ml slatke pavlake 33% mlečne masti
• 15 g kondenzovanog mleka
• 10 g putera
• kašika meda
• 500 ml vode
Korak 1: Isperite proso u vrućoj vodi dok voda ne postane bistra.
Korak 2: Dovedite vodu do ključanja u malom loncu. Dodajte so i oprano proso. Pokrijte lonac poklopcem i kuvajte na laganoj vatri 25-30 minuta dok se sva voda ne upije.
Korak 3: Nakon toga dodajte mleko, slatku pavlaku, kondenzovano mleko i prokuvajte zajedno sa prosom još 10-15 minuta.
Korak 4: Bundevu treba prethodno ispeći u rerni i iseći na kockice 80 g, dok 10 g bundeve izblenirati dok ne postane pire.
Korak 5: U kašu dodajte 10 g pire od bundeve. A 80 g bundeve isecite na kockice i prelijte medom.
Korak 6: Gotovu kašu stavite u tanjir, dodajte puter, na vrh stavite kockice bundeve.

Nadamo se da su ovi recepti promenili vašu ideju o tome kako pripremiti bundevu i kako je koristiti za doručak. Želimo Vam prijatno! Pogledajte naše druge recepte sa bundevom za inspiraciju.

Za više korisnih saveta zapratite profil autora.

Aleksandra Burlakovakarandaev / iStock / Getty Images Plus / jenifoto / iStock / Getty Images Plus / Nadiia Borovenko / iStock / Getty Images Plus / Liudmyla Yaremenko / iStock / Getty Images Plus / Pronina Marina / iStock / Getty Images Plus