Bezglutenski hleb od bundeve: Ukusan i niskokaloričan

by | 23 novembra, 2023
Bezglutenski hleb od bundeve: Ukusan i niskokaloričan

Ako volite bundevu a izbegavate gluten, onda je pravi recept za vas bezglutenski hleb od bundeve koji uopšte ne sadržu brašno od žitarica.

Hleb od bundeve, umesto pšeničnog ili drugih vrsta brašna koja sadrži gluten, sadrži kokosovo i bademovo brašno. Ukus je fantastičan, a lako se priprema. Preporučujemo svima da probaju ovaj hleb, a ne samoosobe koje imaju celijakiju.

Bezglutenski hleb od bundeve: Ključni sastojci

Sezona bundeve je u punom jeku, a osim bundevare i čorbe, od nje možete napraviti i ukusan bezglutenski hleb. Njena bogata narandžasta boja znači da je bundeva prepuna beta-karotena. Ovaj moćni antioksidans jača imunitet, poboljšava vid, štiti kožu i pluća, i još mnogo toga. Osim toga, bundeva obiluje vlaknima, kalijumom i mnogim drugim hranljivim sastojcima.

Da biste pripremili bezglutenski hleb od bundeve, umesto belog brašna trebaće vam bademovo i kokosovo brašno. Ovo je tako sjajna mešavina brašna jer su i kokos i badem  bogati vlaknima, sadrže malo ugljenih hidrata i lako se vare. Mnogi recepti bez glutena zahtevaju ksantan gumu, ali ona nije neophodna za pripremu ovog hleba.

Umesto rafinisanog šećera, ovaj zdravi hleb od bundeve zasladite medom ili javorovim sirupom. Ovaj lagani hleb odličan je za doručak ili za serviranje uz šoljicu kafe ili čaja.

Kako se priprema

Sastojci:

  • 1 šolja bademovog brašna
  • ¼ šolje kokosovog brašna
  • ½ kašičice morske soli
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica cejlonskog cimeta
  • ½ kašičice začina za pitu od bundeve (pumpkin pie začin)
  • ¾ šolje pirea od bundeve
  • ¼ šolje javorovog sirupa ili meda
  • ¼ šolje otopljenog kokosovog ulja
  • 3-4 jaja

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 160 stepeni.
  2. Pomešajte sve suve sastojke. U drugoj činiji sipajte pire od bundeve, jaja, kokosovo ulje i javorov sirup ili med. Mešajte sve dok se sastojci ne povežu.
  3. Sjedinite obe smese i mešajte varjačom sve dok se ne dobije homogena smesa.
  4. Sipajte smesu u pravougano kalup za hleb, obložen papirom za pečenje.
  5. Pecite oko 60 minuta (proverite na 50 minuta, jer se neke pećnice razlikuju po temperaturi). Izvadite hleb iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

Kako se priprema pire od bundeve

Operite i presecite bundevu napola. Uklonite semenke i pecite je na 180 stepeni dok ne omekša. Zatim je izgnječite viljuškom. Ono što ne potrošite za pripremu hleba, možete dodati u čorbu ili neko varivo.

A možete i sami napraviti mešavinu začina „pumpkin pie“. Pomešajte 3 kašike mlevenog cejlonskog cimeta,  2 kašičice mlevenog đumbira, jednu i po kašičicu mlevenog muskatnog oraščića, 1 kašičicu mlevenog karanfilića, 1 kašičicu pimenta i prstohvat mlevenog crnog bibera.

bhofack2/gettyimages.com