Hleb i mršavljenje: Koliko tačno hleba smete jesti, a da se ne ugojite?

by | 20 novembra, 2023
hleb i mršavljenje, koliko hleba smete jesti a da se ne ugojite

Najčešće čujemo da hleb i mršavljenje ne idu ruku pod ruku. Da li je baš zaista tako? Koliko hleba smemo da pojedemo a da se ne ugojimo?

Hleb je jedna od namirnica koja je stekla ozbiljnu reputaciju kao hrana koja goji. Prilično nezaslužena slava, ocenjuju nutricionisti. Postoje namirnice koje su daleko opasnije za vašu liniju od hleba. Važno je samo da znate u kom obliku i u kojoj veličini da ga jedete.

Hleb i mršavljenje: Da li hleb zaista goji?

Krivac su verovatno ugljeni hidrati koje hleb sadrži. Ugljeni hidrati su lako asimilovana hranljiva materija koja obezbeđuje energiju ćelijama, ali, kada unesemo više UH nego što našim ćelijama treba energije, onda se ona taloži u nama obliku masnih naslaga. Dakle, hleb zaista goji, ali ne onako kako mislimo. Nije kriva sama namirnica, krive su količine hleba koje jedemo.

Da li na dijeti moram da izbacim hleb iz ishrane?

Baš kao što smo pokazali da se događa sa ugljenim hidratima iz hleba, ovo važi za skoro svaku namirnicu na planeti. Same za sebe, ove namirnice ne goje, ali ako preterujete sa količinom, nećete baš biti zadovoljne kada stanete na vagu. Dakle, hleb i mršavljenje mogu da idu zajedno, samo morate jako da pazite na količinu testa koju unosite.

Ako jedemo visokoenergetsku hranu, a hleb to jeste, i pritom vodite sedentarni način života, najverovatnije ćete stvoriti višak energije i ona će se, na našu žalost, pretvoriti u salo. Da bismo to izbegli jako je važno da pazimo na količinu hleba koji jedemo. Ali, koja je to količina hleba koja ne goji?

Hleb i mršavljenje: Koji hleb manje goji?

Pre svega, imajte na umu da beli hleb nije nama neophodna namirnica. Štaviše, sa nutritivne tačke gledišta na nju bi mogli i da zaboravimo: tu je energija u obliku jednostavnih šećera i malo proteina. Ništa više. Zato je daleko bolje odlučiti se za integralni hleb.

U stvari, beli i integralni hleb imaju isto kalorija, ali je integralni zdraviji zahvaljujući velikom sadržaju vlakana. Vlakna nas čine sitim i  sprečavaju nas da grickamo između obroka. Vlakna takođe brinu o našoj crevnoj flori.

Kolko hleba smete jesti a da se ne ugojite?

Kada pokušavate da povežete hleb i mršavljenje, jesti pola vekne hleba dnevno nije baš najbolja odluka. Oko 120 grama hleba dnevno, a to su dva do tri parčeta belog hleba – sasvim je dovoljno za osobu prosečne težine.

Kada birate hleb, ne gledajte boju, semenke, ime… pogledajte etiketu. Procenat integralnog brašna je jako važan i bilo bi idealno da bude od 100 odsto celih žitarica. Uz to,za zdravlje je dobar hleb od kiselog testa – to je ferment vode i brašna, ne sadrži dodat kvasac. Međutim, u samom brašnu postoje kvasci i bakterije koje su, uz odgovarajuću vlažnost i temperaturu, sposobne da fermentiraju. Kada pravimo hleb sa kiselim testom, odvija se spora fermentacija, mnogo duže nego kod industrijskog kvasca i kao posledica toga se stvaraju posebnije arome, a neki hranljivi sastojci postaju dostupniji.

Marian Veicik/istock/gettyimagesplus