Hleb koji bi trebalo da jedu žene u pedesetim, ako žele da izbegnu dodatne kilograme + recept

by | novembar 7, 2023
hleb od heljde

Hleb od heljde ima jedinstven sastav koji ga čini odličnim saveznikom tokom menopauze.

Kada žene dostignu 50 godina, povećava se njihova sklonost da dobijaju na težini i pate od raznih upala. Ako tradicionalni beli hleb zamene hlebom od heljdinog brašna, osetiće mnoge dobrobiti.

Šta se menja u ženskom telu posle pedesete?

Žensko telo doživljava neke promene sa dolaskom menopauze i drastičnim smanjenjem nivoa estrogena, a jedan od efekata koji mnogi odmah osete je sklonost debljanju i jačanju upala.
Pored toga, smanjeni estrogen može povećati insulinsku rezistenciju i nivo glukoze u krvi, kao i nakupljanje visceralne masti, uzrokujući povećanje markera upale kao što je C-reaktivni protein. Zbog toga je toliko važno da u svoju ishranu uključite hranu koja pomaže u smanjenju upale.

Članak se nastavlja posle reklama

A kada želimo da smršamo, jedna od prvih namirnica koja se eliminiše iz ishrane je hleb, ali postoji vrsta hleba koja se posebno preporučuje tokom menopauze za kontrolu težine: mislimo na hleb od heljde.

Zašto je hleb od heljde odličan za žene u pedesetim?

Hleb od heljde ima jedinstven sastav koji ga čini odličnim saveznikom tokom menopauze. Heljda je zapravo seme, a ne žitarica, i poznato je da je odličan izvor proteina, vlakana i antioksidanata poput kvercetina.

Heb od heljde je bogat proteinima

Hleb od heljde je bogat visokokvalitetnim proteinima, veoma važnim hranljivim materijama za zdravlje kostiju i mišića, jer pomaže u održavanju mišićne mase i sprečava gubitak koštane mase koji može biti problem tokom menopauze. Heljda je dobar izvor vlakana, koja su neophodna za održavanje zdravog sistema za varenje i pomoć u kontroli težine. Vlakna takođe mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola i promovisanju sitosti. Zasitna hrana je najbolji saveznik za održavanje apetita, što vas može dovesti do toga da konzumirate više kalorija nego što je potrebno i da dobijete na težini.

Članak se nastavlja posle reklama

Hleb od heljde je bogat antioksidantima

Heljda sadrži antioksidante poput kvercetina koji se bore protiv oksidativnog stresa u telu. Tokom menopauze, hormonske fluktuacije mogu povećati oksidativni stres i dovesti do dugotrajnih zdravstvenih problema. Antioksidansi pomažu u smanjenju ovog stresa i štite ćelije tela.

Hleb od heljde je bogat magnezijumom

Ova namirnica je veoma bogata magnezijumom, veoma važnim mineralom u menopauzi, jer deluje kao relaksant mišića i učestvuje u više od 300 metaboličkih reakcija. Pored toga, magnezijum interveniše u asimilaciji kalcijuma i poboljšava mineralnu gustinu kostiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Hleb od heljde ne sadrži gluten

Heljda je prirodno bez glutena i veoma je pogodna za ljude koji imaju osetljivost na gluten ili celijakiju. Ovo može biti posebno važno tokom menopauze, jer neke žene mogu iskusiti povećanu osetljivost na hranu u ovoj fazi života.

Kako heljda utiče na simptome menopauze?

Iako ne postoje specifične studije koje pokazuju da hleb od heljde može da ublaži simptome menopauze, njegov sadržaj proteina, vlakana i antioksidanata može doprineti uravnoteženijoj ishrani, što zauzvrat može pomoći u održavanju zdrave težine i smanjenju valunga i drugih simptoma menopauze.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako napraviti hleb od heljde?

Hleb od heljdinog brašna, uprkos svom nazivu, ne pravi se isključivo od heljde, jer ne sadrži gluten i hleb može da bude tvrd. Zbog toga se meša sa drugim brašnom, kao što su heljdino brašno i pšenično brašno bez glutena, da bi se stvorilo obradivo testo i pahuljasti hleb. Po ovom osnovnom receptu možete pripremiti hleb od heljde:

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

1 šolja heljdinog brašna
1 šolja pšeničnog brašna bez glutena.
1 kašičica aktivnog suvog kvasca.
1 kašičica soli.
1 kašika šećera ili meda.
1 1/4 šolje tople vode.
2 kašike maslinovog ulja (opciono).
Seme ili orasi po ukusu (opciono).

Recept za hleb od heljdinog brašna

Pomešajte kvasac i šećer u toplu vodu i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok ne zapeni. Ovo ukazuje da je kvasac aktivan.

U velikoj posudi pomešajte heljdino i pšenično brašno bez glutena, kao i so.
Dodajte mešavinu aktiviranog kvasca u suve sastojke. Ako želite, u ovom trenutku možete dodati maslinovo ulje.
Mesite testo nekoliko minuta dok ne postane glatko i elastično. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo heljdinog brašna.
Pokrijte posudu vlažnom krpom i ostavite testo da odstoji oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Zagrejte rernu na 180°C.
Premesite testo da istisnete vazduh. Možete napraviti veknu ili koristiti posude za hleb.
Ostavite testo da odstoji oko 15-20 minuta.
Po želji, pospite semenke ili orašaste plodove na hleb.
Pecite hleb u zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta ili dok ne porumeni i zvuči šuplje kada se kucka po dnu.
Ostavite da se ohladi pre rezanja i serviranja.

Članak se nastavlja posle reklama

Prijatno!

Tom Merton/istock/gettyimagesplus