Manjak sna narušava zdravlje i gomila kilograme

by | novembar 7, 2023
Manjak sna narušava zdravlje i gomila kilograme; žena koja pati od nesanice

​Poslednjih godina raste broj ljudi koje muči nesanica ili imaju loš kvalitet sna (često se bude noću). Jedan neprospavana noć u par meseci neće ostaviti ozbiljne posledice, ali ako to postane uobičajena pojava, posledice su vrlo ozbiljne. Gojaznost je samo jedna od njih.

Medicyst®

Manjak sna uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme

Prema rečima stručnjaka za spavanje dr Rebeke Robins, potrebno je samo jedan sat nedostatka sna svakog dana da poremeti vaš cirkadijalni ritam. Ovo, zauzvrat, povećava rizik od mentalnih poremećaja (kao što su depresija i bipolarni poremećaj), gojaznost, pa čak i Alchajmerova bolest. Osim toga, postoje studije koje potvrđuju da nesanica može dovesti do srčanih problema i smanjenja imuniteta.

„Otkrili smo da mozak tokom dana proizvodi toksine, čije nakupljanje može dovesti do Alchajmerove bolesti ili demencije“, objašnjava je dr Robins. „Kada spavamo, mozak ne samo da prestaje da proizvodi ove toksine, već proizvodi i cerebralnu tečnost, koja u suštini ispira mozak i uklanja nakupljene toksine.“

Dr Robins naglašava da „oni koji nedovoljno spavaju imaju dvostruko veće šanse da dobiju prehladu i grip“ od onih koji spavaju potrebnih 7-10 sati noću.

Kako nesanica utiče na telesnu težinu

Možda ste čuli za dijetu „spavanje“, koja sugeriše da možete izgubiti težinu tokom noćnog odmora. „Ne radi se o tome da ćete smršati ako spavate, ali ako ste lišeni sna, što znači da ne spavate dovoljno ili kvalitetno, vaš metabolizam neće funkcionisati kako treba“, objašnjava dr Majkl Bries, autor knjige Beauty Sleep.

U proseku nam je potrebno oko 7,5 sati kvalitetnog sna. „Ako već spavate toliko, još pola sata vam neće pomoći da izgubite 4-5 kilograma. Ali ako spavate pet sati i počnete da spavate sedam sati noću, počećete da gubite težinu. To kako nedostatak sna utiče na našu sposobnost da izgubimo težinu ima mnogo veze s noćnim hormonima, objašnjava dr Bries. Dva hormona koja su ključna u ovom procesu su grelin i leptin. „Grelin je hormon koji vam govori kada da jedete, a kada ste lišeni sna, imate više grelina“, kaže dr Bries. „Leptin je hormon koji vam govori da prestanete da jedete, a kada ste lišeni sna, imate manje leptina. Više grelina plus manje leptina jednako je debljanje. „Jedete više, plus vaš metabolizam je sporiji kada ste lišeni sna“, zaključuje dr Bries.

Ako se često budite noću…

Da biste normalizovali san, dr Robins predlaže usvajanje nekoliko zdravih navika. Prvo, idite u krevet svaki dan u isto vreme. Drugo, isključite sve uređaje najmanje pola sata pre spavanja. Ovo vreme možete posvetiti čitanju, ili možete savladati vežbe disanja koje imaju za cilj opuštanje. Ako se probudite noću, nemojte ležati u krevetu, već ustanite i meditirajte: „Ustanite iz kreveta, sedite na stolicu ili na pod i meditirajte“, to će vam, prema rečima dr Robins, pomoći da zaspite mnogo brže nego da ste ostali u krevetu.

Medicyst®

Tero Vesalainen/gettyimages.co.uk