9 trikova za savršenu kosu

by | 10 juna, 2011

Kosa je najlepši ukras, ali kako bi ona zablistala potrebno je pridržavati se osnovnih pravila. Nega je najvažnija, ne samo zbog fantastičnog osećaja zadovoljstva dobrom frizurom, već zbog njezinog zdravlja i prirodnog izgleda. Naučite osnovna pravila kojih se treba pridržavati

1. Pravilno pranje kose
Kako biste temeljito i pravilno oprali kosu, dovoljno je da na ruke stavite količinu šampona uporedivu s veličinom lešnjaka. Razredite šampon s malo vode te ga tek onda ravnomerno nanesite. Prilikom pranja najviše se koncentrišite na teme, jer upravo se tamo kosa najviše masti. Ako se kosa zapeni već prilikom prvog pranja, nije je potrebno ponovno šamponirati. Važno je takođe da kosu dobro isperete.
2. Hladna voda kosu čuva
Ako niste zimogroživi , pokušajte kosu da isprate hladnom vodom. Zauzvrat ćete dobiti još sjajniju i bujniju kosu jer hladna voda utiče na zatvaranje folikula, a površinski sloj kose biće gladak. Hladan tuš potsiče prokrvljenost vlasišta pa će vam rasti snažnija kosa.
3. Kad kosa kaže dosta
Pokušavajući da ulepšamo frizure, činimo veliku grešku koristeći se najrazličitijim proizvodima. Gelovi, lakovi, regeneratori, pakovanja za kosu. Ako se previše koriste, u jednom trenutku dolazi do zasićenja te kosa ne može da upije nijedan sastojak. Napravite pauze i kosa će vam biti zahvalna.
4. Ne trljajte je peškirom
Mokra kosa elastičnija je od suve. Ako je nepotrebno zatežete, čupate, trljate peškirom – postoji velika mogućnost da se stvori perut. Smotajte kosu u peškir te je na taj način sušite koliko god vam vreme dozvoljava.
5. Češljanje
Pripazite na opremu kojom četkate ili češljate kosu. Najbolje su četke sa zaobljenim vrhovima od prirodnih dlaka jer se tako čuva kosa i sprečava brzo mašćenje.

6. Sušenje
Kosu prethodno prosušite pre feniranja jer je mokra kosa posebno osetljiva i ne reaguje dobro na vruć vazduh. Ako je moguće, fen za kosu podesite na najhladnije. Tako ćete izbeći znojenje na temenu zbog kojeg frizura nije postojana i onakva kakvu želite.
7. Oprezno s aparatima
Ravnate li ili kovrčate kosu nekim aparatom, ona će postati lomljiva i hrapava. Kako ne biste izazvali veće štete, postoje posebni sprejevi za zaštitu kose od vrućine koji površinu dlake prekrivaju zaštitom i sprečavaju suvoću.
8. Čarolija volumena
Tapiranje je veliki neprijatelj vaše kose. Volumen možete dobiti tako da kosu nakon pranja isfenirate preko glave, a onda polusuhv uvijte velikim uvijačima.
9. Pomoć talasastoj i kovrčavoj kosi
Lokne je najbolje ne fenirati, dok je kosa mokra, nemojte je dirati, čekajte da se osuši i tek onda intervinišite. Odgovarajući proizvodi za ove tipive kose su sprej za negu vrhova, sprej za sjaj kose i maska koja kosi pruža potrebnu vlagu.

 

Tagovi: