Kako da vam balajaž duže traje: Trikovi za očuvanje boje

by | april 3, 2024
Kako da vam balajaž duže traje; prelepa mlada devojka, pozira u crnoj majci, sa raskošnom dugom, smeđom kosom ukrašenom balajaž tehnikom

Ako se pitate kako da vam balajaž duže traje, na pravom ste mestu. Pripremili smo vam detaljan vodič koji će pomoći da boja duže traje. 

Balajaž je popularna tehnika farbanja kose koja stvara mešani prelaz od korena do vrhova. Neke žene biraju sunčani balajaž, s mekšim prelazom, a druge preferiraju dramatičan prelaz iz tamnog u svetlo. Mnoge dame ga biraju jer nudi alternativu tradicionalnim metodama farbanja kose. Uz odgovarajuću negu i pažnju, balajaž može potrajati nekoliko meseci.

Da biste održali balajaž, neophodno je da se pravilno brinete o svojoj kosi i sledite nekoliko ključnih saveta za održavanje. To uključuje korišćenje specijalizovanih proizvoda za negu kose i zaštitu od toplotnog oštećenja. Redovno toniranje i popravke su takođe važni da bi vaš balajaž izgledao sveže i živopisno.

Kako da vam balajaž duže traje: Kompletan vodič

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BEST SALON IN NYC (@shearblissnyc)

Prva 72 sata: Nega posle bojenja

Nakon balajaž tretmana, neophodno je sačekati najmanje 48 sati pre nego što operete kosu. Ovo omogućava kutikuli, koja se otvara tokom procesa bojenja, dovoljno vremena da se zatvori. Ako taj period produžite na 72 sata, minimizirate rizik od prevremenog ispiranja boje. Da biste održali balajaž i smanjili potencijalnu štetu, razmislite o smanjenju pranja kose na samo 2-3 puta nedeljno. Dodatni savet: Možete koristiti suvi šampon između pranja da biste apsorbovali višak ulja i održali kosu osveženom.

Osim toga, u prva 72 sata nakon farbanja, izbegavajte toplotno oblikovanje kako biste sprečili potencijalno oštećenje sveže boje. Kada se na kraju vratite na toplotno oblikovanje, uvek koristite sredstvo za zaštitu od toplote. Ovaj dodatni sloj štiti kosu i pomaže u održavanju balajaža.

Odabir pravih proizvoda za kosu

Koristite šampon posebno dizajniran za farbanu kosu. Ova vrsta proizvoda je nežnija za kosu i pomaže da se produži vek balajaža. Izaberite šampon bez sulfata da biste osigurali najbolju zaštitu za balajaž. Sulfati, koji se obično nalaze u redovnim šamponima, mogu biti oštri na obojenoj kosi i uzrokovati da boja brže izbledi. Šamponi bez sulfata koriste blaža sredstva za čišćenje koja su nežna za kosu, čuvajući njenu boju i zdravlje.

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru šampona jesu njegova hidratantna svojstva. Balajaž može može prilino isušiti kosu, tako da je dobra hidratacija neophodna da biste sačuvali i izgled i zdavlje kose. Odlučite se za šampone koji sadrže hranljiva ulja, kao što su amla ili arganovo ulje, kako biste pružili potrebnu hidrataciju  kosi.

Korišćenje balzama koji se ne ispira može pomoći u hidrataciji kose, dok lagano ulje za kosu može dodati dodatni sjaj i nahraniti kosu, posebno krajeve. Treba voditi računa i o temperaturi vode. Što je voda hladnija, to bolje po balajaž. Ako perete kosu pretoplom vodom, farba će se mnogo brže ispirati. Korišćenje hladne vode pomaže da kutikule ostanu zatvorene, te na taj način usporava ispiranje boje. Evo nekoliko praktičnih saveta za ispiranje kose hladnom vodom:

  1. Počnite sa mlakom vodom da navlažite kosu i koristite šampon.
  2. Smanjite temperaturu na hladno ili prohladno da isperete šampon sa kose.
  3. Nanesite balzam i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
  4. Isperite regenerator hladnom vodom.

Uključivanje ovih koraka u vašu rutinu nege kose je jednostavan, ali efikasan način da održite balajaž što duže. Osim toga, sprečićete i isušivanje kose.

Uradite nedeljne tretmane

Održavanje balajaža ne mora da bude komplikovan proces. Uključujući nedeljne tretmane u svoju rutinu nege kose, možete obezbediti da vaša kosa izgleda živahno i zdravo. Evo nekoliko tretmana koji mogu pomoći:

Dubinska regeneracija: Korišćenje visokokvalitetne maske posebno dizajnirane za farbanu kosu obezbediće kosi sve što joj je potrebno. Nanesite regenerator najmanje jednom nedeljno na kosu osušenu peškirom, fokusirajući se na srednju dužinu i vrhove. Ostavite da deluje vreme koje je navedeno na proizvodu, a zatim dobro isperite.

Ulja za kosu: Ulja za kosu, kao što je bademovo ulje,a rganovo i makadamija, mogu pomoći u održavanju sjaja i snage vaše kose. Da biste koristili ulje za kosu kao nedeljni tretman, nanesite malu količinu na ruku i umasirajte je u kosu, koncentrišući se na krajeve na kojima će oštećenje biti najprimetnije.

Koristite suvi šampon između pranja

Korišćenjem suvog šampona između pranja pomoći će da se apsorbuje višak ulja, produži vek trajanja balajaža i očuva svež izgled kose. Od suštinskog je značaja da pronađete suvi šampon koji odgovara vašem specifičnom tipu kose. Dostupni su različiti proizvodi za masnu i suvu kožu glave, pa odvojite malo vremena da testirate nekoliko pre nego što izaberete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Upotreba suvog šampona ne samo da pomaže u održavanju balajaža, već takođe dodaje volumen i teksturu kosi, čineći stilizovanje lakšim.

Kako da vam balajaž duže traje: Smanjite upotrebu fena i pegle za kosu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MGM Hair Studio (@mgm_hairstudio)

Kada je u pitanju održavanje balajaža, ključno je preduzeti mere predostrožnosti kada koristite alate za toplotno oblikovanje. Prekomerna upotreba fena i pegle za kosu može dovesti do bržeg gubitka boje i oštećenja kose.

Umerenim stilizovanjem kose toplotnim uređajima, možete sačuvati sjaj vašeg balajaža dok kosu održavate u dobrom stanju.Što češće sušite kosu na vazduhu. A kad baš morate da koristite fen ili peglu, obavezno pre toga na kosu nanestite sredstvo za zaštitu od toplote.

Šta treba da znate ako imate plavu kosu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Renèe Saville (@reneesavillehair)

Da bi vaša plava balaiage izgledala fantastično, morate imati na umu nekoliko ključnih stvari. Prvo, ljubičasti šampon je vaš najbolji prijatelj. Ljubičasti tonovi u ovim šamponima deluju kao toner koji neutrališe sve bakarne ili žute nijanse koje bi se vremenom mogle razviti u  plavoj kosi. Neophodno je uključiti ljubičasti šampon u svoju rutinu nege kose, zamenjujući ga uobičajenim šamponom jednom ili dva puta nedeljno. Ovo će vam pomoći da održite hladan, salonski svež izgled vaše plave boje.

Pored upotrebe ljubičastog šampona, takođe je važno da svojoj kosi obezbedite dubinsko kondicioniranje pomoću maske za kosu. Plava kosa može biti sklonija isušivanju, tako da uključivanje maske za kosu u rutinu nege kose jednom nedeljno može pomoći da vaši pramenovi budu zdravi, glatki i sjajni.

Sofia Zhuravets/gettyimages.co.uk