Šampon za dubinsko pranje kose: Da li nam je zaista potreban

by | decembar 6, 2023
Šampon za dubinsko pranje kose: Da li nam je zaista potreban

Zadatak svakog šampona je da očisti kosu i kožu glave. Po čemu se onda razlikuje šampon za dubinsko pranje kose? Reći će nam stručnjaci.

Sve se svodi na formulaciju. Šamponi za dubinsko pranje koriste jače aktivne materije ( sredstva za čišćenje) od normalnih, što ih čini veoma efikasnim za uklanjanje ulja, naslaga i drugih ostataka. Ali pošto su ovi šamponi intenzivniji, ne treba ih koristiti stalno.

„Šampon za dubinsko pranje ide dalje od površine, pružajući dubinsko čišćenje kako bi se iskorenili nagomilani proizvod, ostaci i minerali tvrde vode“, kaže frizerka i edukator brenda Curlsmith Šarli Bučer. „Zamislite to kao resetovanje vaše kose“.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako planirate da uključite šampon za dubinsko pranje u svoju rutinu, bitno je da znate koliko često treba da ga koristite. A stručnjaci otkrivaju sve što treba da znamo o ovom šamponu.

Šampon za dubinsko pranje kose: Ko ima najviše koristi od njega

Svako ko ima masnu kožu glave

„Šampon za dubinsko pranje uklanja višak ulja, što je dobra vest za sve kojima se brzo masti kosa“, kaže dermatolog dr Marisa Garšik.

Svako ko ima beživotnu kosu

Ako vam je kosa beživotna, slepljena i ne izgleda lepo ni nakon pranja, možda je zasićena raznim preparatima. „Neki od znakova koji ukazuju na to da ćete možda morati da koristite šampon za dubinsko pranje kose su dosadna, mlitava kosa. A problem može da predstavlja i stalna upotreba proizvoda za stilizovanje. Dubinsko pranje ke potrebno ako imate svrab ili ljuštenje kože glave“, objašnjava dermatolog dr Elizabet Kalahan.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako perete kosu tvrdom vodom ili često posećujete bazen

„Ako živite u oblasti sa tvrdom vodom, mineralne naslage se mogu akumulirati na kosi, čineći je lepljivom i opterećenom. A problem je i ako redovno plivate u hlorisanim bazenima“, kaže dr Kalahan. „Vremenom, ovi ostaci se mogu akumulirati na kosi, čineći je beživotnom, masnom i otežanom. Šamponi za dubinsko pranje dizajnirani su da uklone ove naslage, ostavljajući kosu čistom, osveženom i spremnom da efikasnije apsorbuje vlagu i hranljive materije.“

Svako ko ne pere često kosu

Ako ste u mogućnosti da produžite vreme između šamponiranja na nedelju dana ili više, korisno je da koristite šampon za dubinsko pranje. „Šamponi za dubinsko pranje mogu biti od pomoći nekome ko ne pere kosu često jer nudi dublje čišćenje od tradicionalnog šampona“, kaže dr Garšik.

Članak se nastavlja posle reklama

Nedostaci šampona za dubinsko pranje

Najčešći nedostatak ovog šampona jeste to što može isuši kosu ako se koristi prečesto. „Šamponi za dubinsko pranje, iako je efikasno čiste, mogu isušiti kosu ako se koriste prekomerno. Ili ako je kosa prirodno suva ili oštećena“, kaže drKalahan.

„Pošto sadrže jaka sredstva za čišćenje, oni mogu ukloniti ne samo višak ulja i ostatke proizvoda, već i neka od prirodnih ulja koja održavaju kosu vlažnom. Što dovodi do isušivanja, posebno ako se šampon koristi prečesto“, upozorava dr Kalahan.

Članak se nastavlja posle reklama

Dr Kalahan dodaje da dubinsko čišćenje takođe otvara kutikule kose, što „može da učini kosu poroznijom, omogućavajući da vlaga lako pobegne i dovodi do suvoće i kovrdžanja“. Pored toga, ovo može dovesti do ubrzanog ispiranja farbe sa kose.

Koliko često treba koristiti šampon za dubinsko pranje

„Čak i oni sa veoma masnim skalpom trebalo bi da ograniče upotrebu na jedan do dva puta nedeljno. Dok bi oni sa suvim ili osetljivijim skalpom trebalo da ograniče upotrebu na jedan do dva puta mesečno. A možda ni toliko“, savetuje dr Garšik. „Ipak, postoje različiti šamponi za dubinsko pranje koji su dizajnirani za različite tipove kose i vlasišta. Tako da treba pronaći onaj koji zadovoljava vaše potrebe“, objašnjava dr Garšik.

Članak se nastavlja posle reklama

„Nakon upotrebe šampona za dubinsko pranje, važno je pratiti prave korake kako biste osigurali da vaša kosa ostane zdrava, hidrirana i dobro nahranjena“, savetuje dr Kalahan. „Nakon pranja, nanesite hidratantnu masku na kosu. Izbegavajte ili ograničite fena i pegle za kosu kako bi se sprečilo dodatno isušivanje. Ograničite upotrebu proizvoda za stilizovanje kose. Ako je moguće, ostavite kosu da se prirodno osuši na vazduhu ili koristite opciju za hladni vazduh na fenu“, savetuje dr Garšik.

IuriiSokolov/gettyimages.co.uk