Gubitak kose: Može li mikronidling da spreči opadanje kose

by | decembar 4, 2023
Gubitak kose: Može li mikronidling da spreči opadanje kose; devojka tretira kožu glave mikroiglicama

Mikronidling se ne koristi samo za tretiranje kože lica, već i za kosu. Može li mikronidling da zaustavi i spreči gubitak kose?

Već smo upućeni u dobrobiti mikronidlinga kada je koža lica u pitanju. A jeste li znali da ovaj tretman može poboljšati zdravlje vlasišta i sprečiti prekomerno opadanje kose? Sve što treba da znamo o mikronidlingu kao sredstvu za podsticanje rasta kose otkrivaju stručnjaci triholog Veronika Džozef, osnivačica Luxju brenda, i dermatolog Morgan Rabah.

Gubitak kose: Prednosti mikronidlinga

Da bismo u potpunosti shvatili prednosti mikroiglica za kosu i kožu glave, prvo moramo da razumemo nauku koja stoji iza mikronidlinga. „Mikronidling deluje mehaničkim kontrolisanim povredama dermisa“, objašnjava Rabah. (Reč povreda ima negativnu konotaciju. U ovom slučaju, svaka „povreda“ je mala, ni blizu dovoljno velika da izazove bol ili ožiljke. U većini slučajeva, jedina fizička promena na koži koju treba da vidite nakon upotrebe dermo valjka je malo crvenila).

„Konkretno, koristimo sitne iglice koje se guraju okomito u dermis što izaziva reakciju zarastanja kože. Oslobađaju se faktori rasta koji podstiču zarastanje, a ti isti faktori rasta mogu da podstiču rast kose. Trauma mikroiglica može takođe stimulisati matične ćelije koje su korisne za rast nove kose“, nastavlja Rabah.

Ovo pomaže da se objasni zašto se mikronidling pojavio kao novi lek za alopeciju (gubitak kose), komentariše Džozef. „Studije trenutno pokazuju da postoje pozitivni rezultati kada se mikroiglica koristi zajedno sa oralnim ili lokalnim lekovima za lečenje alopecije. Kada se mikroiglica koristi kao pomoćna terapija za alopeciju, rezultati pokazuju povećanje gustine, debljine kose i kvaliteta ponovnog rasta dlake.

“ Međutim, „potrebna su dalja istraživanja i studije kako bi se utvrdilo da li je mikroiglica jednako efikasna kao samostalna terapija za alopeciju“, napominje ona.

Kako se pripremiti za tretman

Pre mikronidlinga treba oprati kosu. Tako ćete izvući maksimum iz ove procedure. Idealno bi bilo da je koža glave zdrava, bez ranica. „Priprema mikronidling u cilju prevencije i zaustavljanja gubitka kose treba da se odvija kroz konsultacije sa licenciranim profesionalnim dermatologom ili trihologom“, objašnjava Džozef.

Šta možete očekivati tokom tretmana mikroiglicama

Tipična sesija mikroiglicama može trajati od 45 minuta do sat vremena – manje ili više. Prvo, vaš dermatolog ili triholog će očistiti kožu glave ili tačno područje gde želite da stimulišete rast kose. Zatim će naneti lokalni anestetik koji će utrnuti pomenuto područje tako da tretman nije bolan. Nakon toga sledi bockanje kože mikroiglicama.

„Po završetku procedure rezultati se mogu očekivati za tri do šest meseci“, kaže Rabah. Iako se mikrnidling može obaviti kod kuće, oba stručnjaka preporučuju zakazivanje tretmana u ordinaciji kod licenciranog profesionalca.

Potencijalni neželjeni efekti

Pošto je mikronidling neinvazivan kozmetički tretman, neželjeni efekti su uglavnom minimalni. „To uključuje lokalizovano oticanje i krvarenje, bol nedelju dana nakon tretmana i povećanu osetljivost na sunce do dve nedelje nakon tretmana“, objašnjava Rabah. „Iritacije kože, modrice i ljuštenje su takođe uobičajeni, ali blagi neželjeni efekti nakon mikroiglica“, dodaje Džozef.

triocean/gettyimages.co.uk