Tajni sastojak protiv opadanja kose

by | 6 novembra, 2023
maslinovo ulje protiv opadanja kose

Da li je maslinovo ulje protiv opadanja kose efikasno? Proveravamo!

Normalna stopa gubitka kose dnevno je 50-100 vlasi, kažu stručnjaci. Ali ako svaki put pređete rukom kroz pramenove i na njoj ostane čitava grudva kose, vreme je da se  zamislite. Razlozi za opadanje kose nisu uvek ozbiljni – često su u pitanju lake ipale ili suva koža gčave. Takođe, u ovom periodu godine moguće je sezonsko opadanje kose. Ako uzrok opadanja kose nije ozbiljan, dovoljno je da se okrenete jednom kozmetičkom sastojku koji garantuje bujnu kosu. Koristite ga u kuhinji, a nakon ovoga teksta imaćete ga i u svom šamponu i balzamu. Maslinovo ulje protiv opadanja kose – da li je zaista tako jednostavno?

Maslinovo ulje protiv opadanja kose – šta kaže nauka?

U studiji iz 2015. rađenoj u Nemačkoj, na miševima, istraživači su otkrili da primena sastojaka dobijenih iz maslinovog drveta stimuliše rast kose. Međutim, ova studija nam ne govori baš sve što treba da znamo o maslinovom ulju i rastu kose. Prvo, ne znamo da li bi se rezultati održali ako bismo radili studiju na ljudima. Drugo, ne znamo da li bi maslinovo ulje imalo iste efekte kao i drugi elementi maslinovog drveta.

Ali, ono što znamo može da bude više nego dovoljno: maslinovo ulje je plod drveta zvanog Olea europaea, a mast koja se zove oleinska kiselina čini veći deo sastava maslinovog ulja. Oleinska kiselina ima antioksidativne kvalitete, što može pomoći u usporavanju efekata gubitka kose. Proizvodi od maslina takođe mogu imati antibakterijska svojstva, što bi potencijalno moglo da igra ulogu u zdravom skalpu.

Dakle, iako možda nemamo konkretne dokaze da maslinovo ulje podstiče rast kose, znamo da ono ima zaštitne i hranljive osobine koje mogu učiniti da vaša kosa izgleda zdravije i manje opada.

Zašto je maslinovo ulje dobro za kosu?

Ono što pomaže da vaša kosa izgleda bujnije i sjajnije nakon upotrebe maslinovog ulja su njegovi osnovni sastojci:

Oleinske kiseline. Ova kiselina inhibira enzim koji formira hormon dihidrosteron, koji slabi folikule dlake. A kosu drže na mestu upravo folikuli – pa ako oslabe, osoba počinje da ćelavi.

Antioksidansi. Antioksidansi u maslinovom ulju su najbolji pomagači protiv upale vlasišta. A upala skalpa je jedan od uzroka gubitka kose (oštećuje folikule).

Masne kiseline. One neguju kožu glave i sprečavaju sušenje folikula kose, čineći ih jakim i jakim.

Vitamini E, A, D i K. Ove komponente čine kosu debljom, a frizuru voluminoznijom.

 

Kako se koristi maslinovo ulje protiv opadanja kose?

Uvek možete napraviti domaću masku od maslinovog ulja. Žene to rade vekovima, dodajući limun, cimet, med, biber – verovalo se da to dodatno ojačavaju kosu. Ali, maske od maslinovog ulja su jake i mogu da zamaste skalp, pa se danas pre preporučuje upotreba šampona i balzama sa maslinovim uljem.

Glavna stvar pri izboru šampona je da se uverite da je njegov sastav prirodan. Da biste to uradili, izbegavajte sledeće sastojke:

Mineralna ulja (vazelin, parafin) su naftni proizvodi i ostaju na površini kože.

Parabeni su konzervansi koji produžavaju rok trajanja šampona, ali izazivaju bolesti endokrinog sistema i hormonski poremećaj

Formaldehid – ima antibakterijski efekat, ali je kancerogen.

ipogresman/istock/gettyimagesplus