5 efikasnih koraka da zaustavite opadanje kose tokom jeseni

by | 26 oktobra, 2023
opadanje kose tokom jeseni

Primetile ste pojačano opadanje kose tokom jeseni? Evo kako da tome stanete na kraj

Sigurno vam je poznat taj osećaj: oprali ste kosu i raščeljavate se, a na vašoj četki ostaje gomila kose! Ili vam se dlačice lepe za onaj novi kašmirski džemper. Ili vam ostaju pune ruke kad ih provučete kroz kosu. Jesen je, a to znači da ponovo morate  da se borite sa pojačanim opadanjem kose. To je jedan od onih trenutaka u godini kada se pitate da li je normalno da vam kosa ovoliko opada. Jeste, borite se sa sezonskim opadanjem kose.

Zašto je tokom jeseni pojačano opadanje kose?

Stručnjaci smatraju da ova pojava ne treba da vas brine. Sezonsko opadanje kose je je prirodna pojava i kod muškaraca i kod žena. Tokom ovog vremena, folikuli dlake ulaze u fazu mirovanja, zbog čega kosa opada brže nego obično. Obično je uočljivije u proleće i u jesen, pre najhladnije i najtoplije godišnje doba.

Iako se razlog za to još ne zna, naučne studije su pokazale da najviše dlaka u telogenoj fazi (fazi koja prethodi opadanju) imamo u julu. Tačno 100 dana posle ulaska u ovu fazu, dlaka jednostavno opadne. Ono što je posebno uočljivo jeste da pojava postaje izraženija kako starite. Što se više približavate pedesetoj godini, ako ste žena, to će opadanje kose tokom jeseni postajati izraženije.

Dakle, ovo nas dovodi do velikog pitanja: šta možete učiniti povodom toga?

Kako zaustaviti opadanje kose tokom jeseni?

Hidrirajte skalp

Uvek je dobra ideja uložiti dodatni napor kako biste kosu održali hidriranom u zimskim mesecima. Koristite masku za duboko regenerisanje i adekvatan šampon i balsam.  Istovremeno, nužno je da proredite broj pranja kose: ograničite upotrebu šampona i balsama na dva puta nedeljno.

Smanjite toplotno stilizovanje

Još jedan način da zaustavite opadanje kose jeste smanjite toplotno oblikovanje — i to ne samo zbog štete koju izaziva sama toplota. Kada koristite četku i fen ili peglu, vi vučete kosu i pravite pritisak na njen koren – stvarate sve uslove da dlaka otpadne ranije nego što bi trebalo.

Pijte vitamine

Kada je mama ovo govorila mislila je na zdravlje, ali vitamini su neophodni i da biste zastavile sezonsko opadanje kose. Biotin je jedna od najefikasnijih opcija i dostupan je u slobodnoj prodaji u većini drogerija..

Aloa vera

Aloe vera sadrži vitamine A, C i E. Sva tri vitamina doprinose obnavljanju ćelija, zdravom podsticanju rasta ćelija i sjajnoj kosi. Vitamin B12 i folna kiselina takođe se nalaze u gelu aloe vere. Obe ove komponente mogu sprečiti pojačano opadanje kose.

Ošišajte se

Ili bar skratite kosu. Redovno podšišavanje čini da vaša kosa bude zdrava i da se oslobodite svih ispucalih krajeva i sasušenih delova kose. A ovo definitivno usporava opadanje kose.

fizkes/istock/gettyimagesplus