Kako da kosa brže raste: Trikovi za dugu i gustu kosu

by | 17 novembra, 2023
Kako da kosa brže raste: Trikovi za dugu i gustu kosu; devojka koja je nezadovoljna svojom kosom

Da li znate šta je ključno da vaša kosa što pre bude zdrava i lepa? Skalp! To je ključni odgovor na pitanje kako da kosa brže raste.

Možda ste zažalili što ste skratili kosu ili vaša kosa ne raste dovoljno brzo koliko biste vi to želeli. I sad se pitate kako ubrzati rast kose? Odgovor je jednostavan – pozabavite se negom kož glave, to jest vlasišta.

Kako da kosa brže raste: Koliko dobro poznajete svoju kosu?

Kosa u proseku raste između 1 i 1,2 centimetra mesečno. Međutim, faktor genetike je važan u tom smislu jer može uzrokovati da se ritam značajno razlikuje od osobe do osobe. Međutim, svaka vrsta kose ima tri zajedničke faze: period rasta, kraj perioda rasta i faza mirovanja nakon koje sledi opadanje. Većina dlaka u fazi je rasta, jer je to faza koja traje minimum dve godine. Faza mirovanja ili opadanja je takođe deo životnog ciklusa rasta dlake i u njoj se nalazi otprilike 10 do 15% kose na glavi.

Trikovi za brži rast kose

Masirajte kožu glave

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vimohis_gadgets (@vimohis_gadgets)

To je jedan od najnovijih trendova za negu kose i ima mnoge prednosti, uključujući poboljšanje cirkulacije i samim tim podsticanje rasta kose. Da biste to uradili, možete koristiti specijalni masažer (koristi se prilikom šamponiranja kose ili na suvu kosu). Masirajte kožu glave svako veče po nekoliko minuta. A možete isprobati i pilinge za kosu. Nakon što ih nanesete na vlasište (prema uputstvu za upotrebu), jagodicama prstiju masirajte kožu glave nekoliko minuta.

Suvo četkanje

Ako želite lepu i bujnu kosu, nemojte je češljati dok je mokra. Svako veče češljajte kosu po nekoliko minuta četkom od prirodnih vlakana. To će podstaći cirkulaciju kože glave, ojačati koren kose i rasporediti prirodne masnoće po celoj kosi. Kao rezultate imaćete lepu i bujnu kosu.

Koristite kvalitetne proizvode

Verovatno znate svoj tip kose i koristite proizvode za negu u skladu s tim. Osim dobrog šampona, važno je redovno koristiti: balzame, maske, ulja, ampule… A najbitnije je da navedene proizvode ne nanosite na samu kožu glave – osim ako to nije navedeno u uputsvu za upotrebu. U suprotnom, opteretićete vlasište i kosa će mnogo sporije rasti i više opadati. Koristite maske sa proteinima, vitaminima i hidratantnim sastojcima za obnovu i jačanje vlakana kose.

Perite kosu mlakom vodom

Previše topla voda isušuje i oštećuje kosu. Perite kosu mlakom ili prohladnom vodom. To će mnogo više prijati vlasištu i kao rezultat imaćete zdravu i lepu kosu.

Čišćenje skalpa

Ako želite gustu i dugu kosu, jednom mesečno uradite dubinsko čišćenje kože glave. Cilj je detoksikacija kože glave i podsticanje mikrocirkulacije. U prodaji se mogu naći šamponi i maske za dubinsko čišćenje skalpa.

Nahranite kosu

Vitamini grupe B (naročito B6, biotin ili B8, B9 i B12), C i D, kao i minerali kao što su gvožđe, cink i bakar su najbolja hrana za kosu.

 

Tinatin1/gettyimages.co.uk