Suva koža glave: Ključni koraci za rešavanje ovog problema

by | novembar 29, 2023
Suva koža glave: Ključni koraci za rešavanje ovog problema; žena koju iritira suva koža glave

Ako vam je suva koža glave, to može biti izuzetno frustrirajuće. Ali, i za to postoji rešenje. Samo pratite savete dermatologa koji slede.

Iako je suva koža koja svrbi, neprijatna bilo gde na telu, posebno je frustrirajuća na koži glave. Stalno češanje može oštetiti kožu, a da ne spominjemo one dosadne, ružne, bele ljuspice koje padaju po odeći.

Kada se ne leči, suvo vlasište može dovesti do propadanja folikula dlake i njeno pucanje, kao i do isušivanja i gubitka kose. Dobra vest je da i za ovaj problem postoji rešenje. U nastavku prenosimo savete stručnjaka Bridžet Hil i dr Daval G. Banasali kako da kreirate dmevmu rutinu ako imate suvu kožu glave.

Suva koža glave: Najpre otkrijte šta izaziva problem

Uobičajena karakteristika suvog vlasišta je koža koja se ljušti, ali nisu sve ljuspice iste. Ako se mrtva koža sa vlasišta osipa u velikim komadima, a ne u sitnim komadićima nalik kristalu soli, možda imate perut, seboroični dermatitis ili psorijazu. A sva ta stanja zahtevaju profesionalno lečenje. Što znači da treba potražiti savet dermatologa i pridržavati se propisane terapije.

Sitne ljuspice znak su da skalpu nedostaje vlage – tačnije, sebuma ili prirodnih ulja koje luči koža. „Kada postoji nedostatak proizvodnje sebuma na koži glave, mikrobiom je poremećen“, kaže Hil. Da biste nadoknadili nivo vlažnosti  vlasišta, Hill kaže da treba uzeti u obzir tri faktora koji čine sebum: masne kiseline, holesterol i skvalen. Odnosno, oni neguju, vlaže i smanjuju upalu dok balansiraju kožnu barijeru. Naoružani ovim informacijama, možete bolje tretirati svoju kožu glave.

Jako je važno koji šampon koristite i kako perete kosu

Jedan od faktora koji najviše doprinose suvom vlasištu je šamponiranje. Ako perete kosu svakodnevno, vreme je da promenite ovu naviku. „Trebalo bi da ograničite pranje šamponom na najviše dva do tri puta nedeljno, kako se ne bi narušio mikrobiom kože glave“, kaže Hil.

„Kada kupujete šmpon, birajte što nežnije formule i među sastojcima tražite hijaluronsku kiselinu, glicerin i ši puter“, savetuje dr Banasali. I obavezno koristite mlaku vodu – pretopla topla voda će samo skinuti sebum s vlasišta i pogoršati suvoću.

Dodajte masažu vlasišta u svoju rutinu

Iako je masaža vlasišta trenutno u trendu, nema ničeg prolaznog u vezi sa prednostima: masaža može smanjiti nivoe hormona stresa u telu, istovremeno promovišući bolji protok krvi. Nedavna studija čak je pokazala da masaža vlasišta može podstaći rast kose zbog poboljšne cirkulacije krvi.

Hil takođe napominje da ovo takođe može sprečiti ljuspice i umiriti suvo vlasište bez upotrebe jakih hemijskih šampona. Poboljšana cirkulacija krvi je ključna za zdrav skalp. U drogerijama i apotekama možete pronaći različite masažere za kožu glave.

Svrab kože glave mogu ublažiti i određena ulja za kosu koja hidriraju i nadoknađuju masnoće. „Ali, nemojte koristiti ulja ako je suvo vlasište uzrokovano seboroičnim dermatitisom, jer ulja mogu hraniti bakterije koje uzrokuju seboreični dermatitis i pogoršati stanje“, upozorava dr Banasali.

Ali, ako je vaše vlasište zaista samo suvo, a ne zahvaćeno ozbiljnijim stanjem, može imati koristi od podmazivanja kose uljem. Dr Banasali preporučuje  arganovo, susamovo i amla ulje zbog niske komedogenosti.

Anetlanda/gettyimages.com