Kako kreirati bjuti rutinu za kosu: Tajna zdrave i lepe kose

by | novembar 22, 2023
Kako kreirati bjuti rutinu za kosu: Tajna zdrave i lepe kose; devojka koja ima zdravu i lepu kosu

Ako želite zdravu, lepu i bujnu kosu, morate imati dobru rutinu nege. A kako kreirati bjuti rutinu za kosu?

Ulazak u rutinu nege kose je isto kao i početak nege kože. Jednom kada pronađete onaj koji vam odgovara, retko ćete zalutati. Ali proces pronalaženja te rutine može izgledati pomalo zastrašujuće, posebno kada postoje brojne opcije za ljude sa istim tipom kose. Sledi pregled svega što treba da znate da biste pronašli ritual nege kose koji je pravi za vas.

Kako kreirati bjuti rutinu za kosu: Od čega početi

Pre nego što započnete sa kreiranje rutine za negu kose, razmotrite sledeće:

Vaša prirodna tekstura ili tip kose: Da li je vaša kosa ravna, talasasta ili kovrdžava? Svaki tip ima svoje prednosti i nedostatke. Na primer, ravna kosa se brže masti od kovrdžave.

  1. Da li je vaša kosa hemijski tretirana (blajhana, farbana…): Ako je vaša kosa došla u kontakt sa bojom, izbeljivačem ili hemikalijama, rutina će se znatno razlikovati od rutine netretirane kose. Ako se farbate, ne bi trebalo da perete kosu svaki dan jer će se boja brže isprati, a to znači češće farbanje i češće izlaganje kose štetnim hemikalijama. A to jako isušuje i oštećuje kosu.
  2. Kako želite da nosite kosu na dnevnoj bazi: Da li volite da ispravljate kosu? Ili volite kovedže? Ili vam se sviđa vaša prirodna kosa? To je još jedna stvar koju ćete morati da uzmete u obzir, posebno ako često koristite fen ili peglu za kosu.
  3. Da li postoji neki problem sa kosom koji želite da rešite: Normalno je da barem jedan aspekt vaše kose bude problematičan, bilo da se radi o kovrčanju, ljuskavom vlasištu ili suvim, oštećenim krajevima. Znati u čemu je problem, pola je rešenja.

Osnovni delovi svake rutine nege kose

Iako će vaš tip kose i određeni problem koji želite da rešite na neki način promeniti vašu rutinu nege kose, postoji nekoliko osnovnih koraka:

Čišćenje

Čišćenje je balans između uklanjanja stvari poput mrtve kože i ostataka proizvoda bez uklanjanja prirodnih ulja sa kose. Bez dobrog pranja, sebum će se nakupiti, ostavljajući neželjenu masnoću. Tako će i mrtva koža ako se ne ukloni. Koža se obnavlja svakih 28 dana, a to može biti primetno ako kosa nije čista.

Regenerator

Regeneratori imaju bezbroj prednosti. Glavni je hidratantni, ali drugi uključuju raspetljavanje, sjaj i smanjenje kovrdžanja. Glavni sastojak regeneratora se zove katjonski surfaktant. Kada je kosa mokra, on se lepi za nju, oblažući pramenove da bi se nadoknadila vlaga koju je šampon možda uklonio.

Hidratacija i „zaključavanje“

Hidratacija je ključan korak ako želite zdravu i lepu kosu. Naročito ako je vaša kosa suva i kovrdžava. Osim dobre hidratantne maske, treba će vam i ulje koje se nanosi na krajeve, a koje ima za cilj da „zaključa“ vlagu i spreči isušivanje dlake.

Kvalitetna četka za raščešljavanje kose

Redovno češljanje je neophodno ako želite lepu kosu. Ali morate da koristite pravi alat, kao što je češalj sa širokim zupcima, da ne biste čupali kosu. U zavisnosti od vašeg tipa kose, možda ćete morati da se češljate svaki dan ili mnogo ređe.

Zaštita od toplote

Pre svakog feniranja ili peglanja kose, obavezno nanesite preparat za zaštitu od toplote. Ako to ne uradite, ekspresno ćete uništiti kosu.

Ciljani tretman

Ako postoji nešto što vam posebno smeta, kao što je suvo teme ili se kosa kovrdža kada je vlažno vreme, u svoju rutinu treba da uvrstite i preparate koji su naemnjeni za rešavnje konkretnog problema.

Uzmite u obzir i to da se kosa vremenom menja

Postoji izreka da kosa menja teksturu svakih 7 godina. Za razliku od većine glasina koje kruže internetom, ova ima element istine iza sebe. Kosa raste u snopovima, a ovi snopovi počinju ponovo svakih 7 godina. Vremenom se pojavljuje manje pramenova, što dovodi do proređene, slabije kose koja je često povezana sa starenjem.

Hormoni takođe mogu promeniti kosu. Tokom trudnoće, na primer, porast nivoa estrogena može usporiti opadanje kose, što rezultira debljom i sjajnom kosom. Kada nivo strogena padne, može doći do pojačanog opadanja kose. A to je jedan od čestih problema u menopauzi. Ako primetite ove promene i reagujete na odgovarajući način, vaša kosa može da izgleda zdravo.

Uskladite rutinu sa smenom godišnjih doba

Dobro pravilo je da menjate proizvode kako se godišnja doba menjaju. Možda ćete takođe morati da promenite svoju rutinu u određenim delovima godine. Kada dođu zimski meseci, mnogi moraju da se odluče za proizvode sa dodatnim hidratantnim svojstvima. Gušće kreme su takođe favorizovane. Ali u toplijoj letnjoj sezoni, možda će vam više prijati lakše formule.

Kako kreirati bjuti rutinu za kosu: Pravila koja važe za sve

Redovno se šišajte

Ako vaša kosa ne izgleda lepo, to može biti zato što joj je potrebno šišanje. Šišanje svakih 6 do 8 nedelja smatra se korisnim za smanjenje lomljenja i ispucalih vrhova, kao i za rast.

Koristite mlaku, a ne pretoplu vodu

Pranje kose vrućom vodom može je isušiti i, ako je ofarbana, može brzo isprati boju. Ne morate da je perete hladnom vodom, ali mlaka je poželjna.

Zdrava hrana

Kosi treba nega i iznutra. Unosite dovoljno proteina, gvožđa, cinka, omega-3 masnih kiselina… Takođe treba obratiti pažnju na vitamine A i C. Prvi je potreban za proizvodnju prirodnih ulja koja neguju i štite kosu, a drugi podstiče produkciju kolagena, čime jača kosu.

Pustite kosu da odmori

Smanjite korišćenje fena i pegle na minimum, nemojte vezivati i stilizovati kosu. Jednostavno je ostavite malo na miru. To će joj jako prijati

brizmaker/gettyimages.com