Kako da ukrotite naelektrisanu kosu?

by | 10 novembra, 2023
naelektrisana kosa

Stiže zima, a sa njim i problem zvani: naelektrisana kosa. Evo kako da ukrotite kosu u danima kada je autfit baziran na vuni, sintetici i trikotaži.

Čim počnemo da nosimo kape, šalove ili bar džempere, javlja se isti problem – naelektrisana kosa. Upravo sada počinje hladno vreme i naša frizura postaje deo naučnog eksperimenta: da li će vlažnost biti suviše visoka, koliko će jak biti vetar i da li će pramenovi podivljati od statičkog elektriciteta?

Čak i one među nama koje pretrnu na pomen fizike vrlo dobro znaju kako na frizuru utiče statički elektricitet. Kosa odjednom dobija svoju volju i postaje neukrotiva.

Kako kosa postaje naelektrisana?

Sećate se trika iz detinjstva kada trljamo balon o kosu, pa ga zalepimo na plafon? Ili kada vunenim džemperom natrljavamo stakleni štapić da bismo privukli konfete? Da, baš to je elektricitet.

Izostavićemo ovoga puta one složene definicije koje sadrže krupne reči poput atoma, protona, elektrona, provodljivosti… Naelektrisana kosa se dešava kada vaša kosa preuzme dodatne elektrone i tako pokupi električni naboj. Naboj u vašoj kosi će uzrokovati da se pramenovi odbijaju jedni od drugih poput magneta. Pramenovi postaju neposlušni, mogu se zalepiti za vašu kožu ili odeću…

Da bi se kosa naelektrisala mora postojati trenje između kose i drugog predmeta. To može biti vaša četka za kosu, vaš zimski kaput, šal, itd. Ako je vazduh vlažan, ovaj statički naboj obično nestaje. Ali ako su vam kosa ili vazduh suvi (ili oboje), primetićete više znakova statičkog elektriciteta u kosi.

 

Kako ukrotiti naelektrisanu kosu?

Naelektrisana kosa se znatno pogoršava suvim uslovima. Zato je statički elektricitet u kosi gori zimi. Hladne temperature napolju i suv, vruć vazduh iznutra dovode do sušnih uslova koji izazivaju obilje statike. A ako vam je kosa suva ili oštećena, osetićete još više statičkog elektriciteta u kosi.

Hidratacija

Jedan od najboljih načina da smanjite statiku jeste da se uverite da je vaša kosa dobro hidratizovana. Koristite dubinski balzam za kosu, lagana sredstva za čišćenje i završite sa uljem.

Ulje avokada

Ako vam je kosa suva, lakše će se naelektrisati. Zato – hidriranje je prva stanica u borbi protiv statičkog elektriciteta. U ove svrhe odličan je izbor ulje avokada koje deluje na kosu kao hidratantna krema na vaše lice. Pritom, ono zatvara kutikulu, sprečava da voda nestane iz vlasi i ujedno štiti kosu od lomljenja.

Makadamija

Ako baš ne uspevate da pripitomite divlju, naelektrisanu kosu, pokušajte da pomešate vaše uobičajeno sredstvo za stilizovanje kose sa  uljem makadamije. Nanesite malu količunu od korena ka vrhovima kose i zagladite je. Ne samo da ćete ukrotiti nestašne pramenove, nego ovo i neguje kosu.

Ne koristite plastične četke za kosu

Četkanje kose doprinosi naleketrisanju zbog trenja koje nastaje između kose i čekinja.  Plastične četke imaju tendenciju da generišu više statičkog elektriciteta, tako da je veća verovatnoća da će vam kosa postati neposlušna. Ako možete, zamenite plastičnu četku drvenom ili četkicom sa prirodnim čekinjama. Korišćenje češlja sa širokim zupcima je odlična zamena za četke za kosu.

Ne ispirajte balzam

Slično dodavanju hidratantnih ulja vašoj kosi, duboko kondicioniranje vaših pramenova takođe može smanjiti statičnost. Kada je vaša kosa navlažena, manje je verovatno da će stajati uspravno.

Zaštita od toplote

Sredstva za zaštitu kose od toplote mogu da smanje i naleketrisanje. Kako? Jednostavno – oni smanjuju isušivanje kose, a gde nema suve kose, nema ni naelektrisanih pramenova.

 

Alex Volot/istock/gettyimages