Kako da se kosa manje masti: Trikovi koji daju rezultate

by | septembar 25, 2023
Kako da se kosa manje masni: Trikovi koji daju rezultate; devojka sa prelepom kosom

Ako imate masnu kosu sakupili smo najefikasnije savete koji će vam pomoći da vaša kosa bude čista mnogo duže. Otkrijte kako da se kosa manje masni.

Ako imate masnu kožu glave, onda iz prve ruke znate kako je stalno nositi suvi šampon sa sobom. Jer kosa izgleda kao da danima nije oprana iako to radite svaki drugi ili čak svaki dan. Ali i za ovaj problem postoji rešenje.

Kako da se kosa manje masni: Najvažnije je odabrati pravi šampon

Šampon treba birati prema tipu kože glave. Ako vam se teme brzo masti, onda treba izabrati šampon koji sadrži surfaktanate. Surfaktanti su komponente koje su odgovorne i za stvaranje pene i za sposobnost čišćenja. Surfaktanti će proizvesti dobru penu i temeljno će isprati kožu glave. Ako imate masnu kosu, blaži šamponi neće imati dovoljno snage da je efikasno očiste.

Međutim, ovi šamponi nisu bez mane. Pena iz šampona će zahvatiti ne samo kožu glave, već i celu kosu. Agresivni surfaktanti mogu oštetiti površinu kose, tako da pored njih, u šamponu morate tražiti komponente za negu: ekstrakt kamilice, aloe vere, koprive. I takođe hidratantni faktori, na primer, MLK kompleks, tako da proizvod i njegova pena, kada uđu na strukturu kose, nemaju negativan, destruktivni efekat.

Pored sredstava za dubinsko čišćenje, možete pobliže pogledati i balansirajuće šampone, koji su pogodni i za one sa osetljivom kožom glave. Činjenica je da uzrok viška proizvodnje sebuma može biti i dehidrirano vlasište. Balansirajući šamponi obnavljaju mikrobiom kože, uzrokujući da se koža „smiri“ i počne da smanjuje proizvodnju sebuma.

Dodatno čišćenje kože glave

Ako vam se kosa brzo masti, isprobajte piling za vlasište. Isto kao što redovno pilingujete lice i telo, povremeno to uradite i sa kožom glave, kako biste uklonili površinski mrtvi sloj, oslobodili koren kose i podtakli cirkulaciju vlasišta. Na taj način će korisni sastojci iz drugih proizvoda za negu kose bolje delovati i odraditi posao. Preporučljivo je koristiti piling za kosu jednom u 10 dana, a možete ih koristiti i ređe – jednom mesečno.

Kako pravilno oprati masnu kosu

Prva stvar koju treba zapamtiti: ako imate masnu kosu, važno je da operete čem se zaprlja.  Mnogi ljudi misle da što je više peru, kosa postaje masnija, ali ovo je samo mit. Ako imate masni tip kose i ujutru ste je oprali, a do uveče je ponovo masna, onda je operite.

Nanesite šampon 2 puta

Ne perite kosu previše vrućom vodom: trebalo bi da bude nešto toplija od sobne temperature i prijatna za kožu glave. Nanesite šampon na dlan, utrljajte ga i jagodicama prstiju utrljajte u koren kose. Ako vam se kosa baš puno masti, obavezno je šamponirajte dva puta.

Nemojte nanositi balzam i masku na koren kose

Važno! Ni u kom slučaju ne nanosite balzam na kožu glave. Ovo je jedno od osnovnih pravila za masnu kožu: nemojte nanositi balzam, masku ili regenerator na kožu glave. Nanesite ih na desetak centimetara od korena pa do krajeva. Važno je razlikovati da je skalp koža, a kosa je kosa. Ako je koža masna, to ne znači da će kosa biti masna, naprotiv. Možete imati masno teme, suve krajeve.

Maska za kožu glave

Ako imate masnu kožu glave, važno je uspostaviti metabolizam sebuma i odrediti stepen proizvodnje sebuma. Masku možete napraviti kod kuće. Kupite u apoteci glinu za spoljašnju upotrebu i pomešajte je s vodom da dobijete smeseu gustine pavlake. Nanesite na teme (možete i na suvu i na mokru kosu) i ostavite da odstoji pola sata. Glina će apsorbovati sebum i pomoći u smanjenju njegove proizvodnje.

Takođe možete kupiti specijalnu masku za kožu glave: često u njihovom sastavu možete pronaći glinu koja se bori protiv viška masnoće. Ponekad takvi proizvodi dolaze u obliku šampona od gline, koji se može koristiti kao redovno sredstvo za čišćenje. I oni su odličan prvi korak. Ako primetite blago poboljšanje, možete nastaviti. Drugo, za masne tipove kože važna je ishrana: treba isključiti peciva od belog brašna, slatkiše, masnu i prženu hranu…

Farbanje kose kod kuće: Izbegnite najčešće greške

 

Viorel Kurnosov/gettyimages.co.uk