Farbanje kose kod kuće: Izbegnite najčešće greške

by | septembar 24, 2023
Farbanje kose kod kuće: Izbegnite najčešće greške; devojka sama farba svoju kosu

Svaki iskusan frizer odmah, na prvi pogled, može zaključiti da li ste se farbali sami ili u salonu. O čemu treb avoditi računa ako želite da farbanje kose kod kuće bude uspešno i da ne zažalite što ste to sami radili?

Šta je to što otkriva da ste se sami farbali, i da baš niste vični tome:

  • Kosa je beživotna, potpuno lišena sjaja, počevši od 3 cm od korena do samih vrhova.
  • Boja kose čudno izgleda – svetlija je u zoni korena i postaje tamnija prema krajevima, ili, obrnuto.
  • Kosa se brzo mrsi i s teškom mukom može da se očešlja bez nanošenja sredstva za raščešljavanje.
  • Prilikom detaljnijeg pregleda, podele kose na pramenove, u zoni korena su vidljive neobojene površine.

Farbanje kose kod kuće: Koje su to najčešće greške

1. Pogrešna vrsta boje

Sredstvo za farbanje izraslog korena je uvek agresivnije (jače) od nežnih nijansiranih farbi za kosu, tako da kupljenu boju treba nanositi samo na koren. I ni u kom slučaju je ne razmazivati na već obojenu kosu. U suprotnom, imaćete neujednačenu boju kose, a javiće se problem i sa njenom teksturom zbog prezasićenosti pigmentima.

2. Ne uzimate u obzir količinu sede kose

Ako nema dovoljno sede kose, slobodno izaberite nijansu koja vam se sviđa, ali obratite pažnju na preporučeni nivo originalnog tona – trebalo bi da bude sličan vašem. Takođe, ne zaboravite da na pakovanju proizvoda proizvođač uvek daje korisne preporuke za bojenje. Ako imate puno sede kose, onda morate odabrati nijansu koja će odgovarati vašoj prirodnoj boji. Po pravilu se označava prvom cifrom. Prirodna nijansa pored nivoa ima oznaku „0“. Na primer, 6.0, 8.0, itd. Nakon toga, prilikom razređivanja, morate mešati obe boje u odnosu 1:1. I još nešto: što je više sede kose, to bi trebalo da bude svetlija nijansa boje. Zapamtite da je svađa sa prirodom na sopstvenu štetu.

3. Pogrešna nijansa

Po ovom pitanju najbolje je da se prvo konsultujete sa specijalistom, ali ako odlučite da sami birate farbu, zapamtite sve prethodne preporuke. Postoji još jedan dobar način da ne napravite pogrešan izbor. Izbegavajte izuzetno svetle boje i ne pravite ishitrene poteze zbog kojih ćete se kasnije možda kajati.

4. Sami nanosite boju

Pitajte prijateljicu, majku, komšinicu, kćerku – bilo koga, samo nemojte sami da se farbate! Jako je teško ofarbati samo izrast ako se sami farbate.

5. Ne pratite uputstva

Bilo bi naivno misliti da ako nanesete crnu boju i ostavite da deluje upola duže od navedenog, dobićete blistavu boju. Na taj način ćete jednostavno pokvariti kosu i dobiti nijansu „močvarnog blata“, koje se kod kuće jednostavno nemoguće otarasiti. U većini slučajeva lepota zahteva pridržavanje pravila i disciplinu, pa ako ih se ne pridržavate budite spremni na negativne posledice.

Kako sprečiti ispiranje boje za kosu: Da vam farba duže traje

puhhha/gettyimages.co.uk