Briga o kovrdžavoj kosi: Ovih 5 stvari morate imati u svojoj rutini

by | jul 3, 2023
briga o kovrdžavoj kosi

Briga o kovrdžavoj kosi nije toliko zahtevna koliko se čini. Ipak, neka pravila postoje ako želite da vam kosa izgleda zdravo i sjajno.

Briga o kovrdžavoj kosi: Ovi produkti su vam neophodni

Proizvodi koji su napravljeni za negu kovrdžave kose su zaista nešto što vam je neophodno. Ukoliko se mučite sa stilizovanjem svoje uvrćene kose ili ne možete da je umirite, proverite gde grešite. Ovih 5 stvari svako ko ima kovrdžavu kosu mora da ima u svojoj rutini.

Šampon/regenerator

Šampon i balzam za kovrdžavu kosu nisu jeftini marketinški trik. Struktura kovrdžavih vlasi se razlikuje od strukture ravne kose jer su tanje i ređe. Iako deluje da je kovrdžava kosa u stvari gusta, istina je da manjak vlasi prouzrokuje i nedostatak sebuma koje vlasi proizvode. Zbog toga se kutikula vlasi ljušti po celoj dužini kose zbog čega kosa postaje lomljiva.

Dakle, nikako ne preskačite šampone i regeneratore. Oni bi trebalo da budu hidratantni i po mogućnosti bez sulfata jer oni ispiraju masno dejstvo sebuma koje štiti vlasi, a koje je kod kovrdžave kose ionako u oskudici. Regenerator će vam pomoći da oporavite oštećene vlasi i dodatno prehranite kosu. Međutim, ako koristite regeneratore sa silikonima, samo sulfati mogu da ih isperu. Dakle, birajte regeneratore bez silikona.

Nega kovrdžave kose: Maska za kosu

Kovrdžava kosa ima nekoliko podvrsta: Talasasta, umereno kovrdžava, jako kovrdžava itd. Razlika je u snazi kovrdža. Međutim, koji god tip kovrdžave kose da je u pitanju, sva kovrdžava kosa je tanka i suva. Da biste izbegli da vam kosa izgleda kao metla, nanesiti maske za poboljšanje elastičnosti kose. Nanesite je na 7-10cm od korena kose, pa do kraja pramenova. Takođe, imajte u vidu da kovrdžavoj kosi treba više hidratacije nego ravnoj kosi.

Trikovi za peglanje kose bez oštećenja

Proizvodi za kosu sa zaštitnim faktorom

Osim što je suva i lomljiva, priroda je učinila kovrdžavu kosu i vrlo pogodnom za statički elektricitet koji se javlja prilikom češljanja i stilizovanja. Zbog toga je veoma važno da za negu kovrdžave kose koristite kreme sa faktorom toplotne zaštite koja čini strukturu gušćom, štiti od isušivanja prilikom stilizovanja i sprečava stvaranje elektriciteta. Ako volite da stilizujete kosu peglom, radite to samo na suvoj kosi. Međutim, ako je sušite fenom, naizmenično koristite topao i hladan vazduh jer će tada kovrdže biti prirodne i elastične.

Ako više volite da ispravite kosu peglom, uradite to samo na suvoj kosi. Ako volite da sušite kosu fenom (ili ne možete bez njega), naizmenično mlaznice toplog i hladnog vazduha – tada će se kovrče pokazati što prirodnijim i elastičnim i neće se raspasti.

Produkti za stilizovanje

Koristite proizvod za stilizovanje koji ne čine kovrdže slabim. Posebno izbegavajte pene za kosu jer se oni smatraju nepogodnim za kovrdžavu kosu. Koristite proizvode za stilizovanje koji se ne ispiru kako biste zaštitili kosu od vremenskih prilika. Osim toga, oni ne otežavaju kovrdže, ali im daju oblik i mogu se nanositi na mokru i suvu kosu.

Salonska nega kovrdžave kose

Ukoliko imate prirodnu boju, pravilno brinete o loknama i nemate pritužbi na stanje vaše kose, možda vam ovo neće ni trebati. Međutim, saloni često nude intentzivnije proizvode za regeneraciju kose koji se ne prodaju za „kućnu upotrebu“. Iz tog razloga ne bi bilo loše da priuštite negu za intenzivnu hidrataciju i ishranu kako bi se efekat mirno održavao dostupnim improvizovanim sredstvima.

Kovrdžava kosa ima svoje prednosti i mane. Ukoliko se farbate, boja je trajnija i postojanija, ali sa druge strane kosa se lakše lomi i isušuje. Takođe, onima koji redovno posvetljuju kosu i često koriste peglu, poseta salonu je neophodna bar dva puta mesečno.

Dakle, ako niste do sada koristili ove produkte, krajnje je vreme da ih uvrstite u svoju rutinu kada je u pitanju briga o kovrdžavoj kosi. Negujte vašu kosu i uživajte u njenom izgledu.

heckmannoleg/GettyImagesPlus