Novi viralni haircare trend – ispiranje čajem: Koje su biljke dobre za kosu?

by | oktobar 27, 2023
ispiranje kose čajem

Ispiranje kose čajem je novi haricare trend koji osvaja mreže. Koliko je čaj zaista efikasan za negu kože?

Postoji mnogo stvari koje možete da uradite sa čajem, ostacima čaja ili listovima čaja. Međutim, jedna opcija koju možda nikada niste ni razmatrali jeste nega kose –  ispiranje kose čajem. Ili možda jeste, ako ste u poslednje vreme visili na TikToku. Tamo je tradicija naših baka – ispiranje kose lekovitim biljkama postala novi haircare trend u koji se svi kunu. Pa, da li su bake i generacija Z u pravu? Da li je ispiranje čajem dobro za kosu?

Da li je ispiranje kose čajem efikasno?

Ono što će nas sve pre ili kasnije privući ovom trendu jeste mogućnost da nešto uradimo za našu kosu bez skupih preparata i poseta frizeru. Ali, obično se takvi recepti ispostave kao ne naročito efikasni. Pa, kakva je situacija kod ispiranja kose čajem?

Kako tvrde stilisti, sve zavisi od problema koje ima vaša kosa, kao i od vrste čaja koju izaberete. Ispiranje kose čajem sigurno pomaže, ali nije magično sredstvo koje može da izbriše sve probleme i odjednom učini kosu zdravom.

Koji čajevi mogu da se koriste za ispiranje kose?

Zeleni i crni čaj za negu kose

Puni  su antioksidansa i antiinflamatornih, antiseptičkih i antibakterijskih svojstava, što ih čini fantastičnim za prirodno jačanje zdravlja vaše kose. Smatra se da kofein smanjuje opadanje kose, a ova dva čaja ga sadrže u velikim količinama. Takođe, oni mogu da dodaju sjaj boji. Zeleni čaj sadrži i visok nivo pantenola, pa zbog toga na prirodan način hidrira i neguje kosu.

Napomena: Nikako ga ne koristite na crvenu i plavu kosu, mogu da vam unište boju!

Hibiskus za negu kose

Hibiskus je jedna od opcija ako razmatrate ispiranje kose čajem. Održava kosu zdravom i kondicioniranom, zgušnjava i daje volumen, tretira perut, sprečava ispucale vrhove i smanjuje gubitak kose.

Napomena: Plavuše bi trebalo da ga izbegavaju, on boji kosu!

Kamilica za negu kose

Kamilica je poznata je po svojstvima osvetljivanja i sposobnosti da sakrije sedu kosu, ako ste plavuša. Ona je poznata po antiinflamatornim svojstvima, pa održava skalp glave zdravim, a ujedno neguje kosu.

Kome se preporučuje ispiranje kose čajem?

Svako ko ima suvu kosu, proređenu kosu ili kosu koja je kao slama, treba da razmisli o ovom haircare trenud. Biljne kupke za kosu mogu koristiti i onima koji imaju problem sa iritacijama skalpa ili sa peruti.

Međutim, imajte na umu da ne bi trebalo da preterujete, posebno ako imate pramenove koji naginju bilo kom ekstremnom delu spektra poroznosti kose. Kosa visoke poroznosti ne zadržava dobro vlagu, dok kosa niske poroznosti nije sjajna u upijanju vlage, tako da preterano tretiranje čajem može još više isušiti pramenove.

Kako se koristiti čaj za ispiranje kose?

Svaki stilista će vam reći da ovakve biljne obloge možete da primenjujete najviše jednom nedeljno. Prokuvajte oko 400 ml vode i dodajte 4 kesice izabranog čaja. Neka odstoji jedan sat. Sipajte u bocu sa raspršivačem. Nakon pranja i ispiranja kose, nakon što je prosušite peškirom naprskajte sadržaj svuda po kosi i umasirajte. Ostavite da čaj deluje 60 minuta, a nakon toga isperite kosu.