Pravilna nega kose: Da li sve radite kako treba?

by | 28 avgusta, 2023
Pravilna nega kose

Pravilna nega kose je veoma važna ako želite da imate zdravu i jaku kosu. Ukoliko imate problema sa stanjem kose, možda niste svesni gde grešite.

Pravilna nega kose: Kako održavati zdravu kosu?

Često činimo nešto, a nismo svesni da to šteti zdravlju naše kose. Zbog toga je veoma važno da negujete kosu na pravi način kako bi ona bila zdrava, jaka i sjajna. Evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju.

Frizure iz devedesetih koje se vraćaju na velika vrata ove jeseni!

Pranje kose

Da, ovo se možda čini banalno, ali veliki broj ljudi ne pere kosu pravilno. Veoma je važno da prilikom pranja masirate samo koren kose i njeno vlasište. Krajeve ne treba da trljate jer će to izlomiti vlasi. Ukoliko farbate kosu, onda budite dvostruko oprezni u postupku pranja jer ukoliko to ne činite pravilno, ona će izgubiti sjaj i željenu nijansu. Pranje kose sa šamponom svedite na minimum, a na vrhove vlasi nanesite svakodnevno. Takođe, smenjujte mlazove tople i hladne vode prilikom jednog pranja.

Pravilna nega kose: Vodite računa o koži glave

Čak i ako mislite da ste pronašli savršen šampon, uverite se da je on dobar i za vaš skalp. Obratite pažnju na stanje kože glave jer je ono ključno. Ako osetite svrab, iritaciju ili perut ni slučajno nemojte zanemarivati ove znake.

Pravilno češljajte kosu

Nije preporučljivo da češljate mokru kosu (naročito ako je duga ili sklona zapetljavanju). Način na koji ih češljate određuje konačno stanje vlasi. Na primer češljevi sa širokim zupcima su dobri za raspetljavanje suve kose nakon pranja, a četke sa prirodnim vlaknim su dobre za ispucale vrhove. Veoma je važno da češljevi budu čisti i da ih perete temeljno u vrućoj vodi sa sapunom.

Pravilna nega kose: Nemojte izostavljati proizvode za negu kose

Poželjno je da koristite kvalitetnu masku za kosu  bar jednom nedeljno. Prilikom nanošenja maske se uverite da je kosa dobro oceđena. Najbolje bi bilo da ste je već prebrisali peškirom. Kapljice vode u potpunosti ometaju potpunu apsorbciju proizvoda, a i višak vode dovodi da se proizvod ispere bez ikakvog efekta. Takođe, kada sušite kosu ili koristite peglu, ne smete zaboravljati sprej za zaštitu od toplote. Nanesite ga na svaki pramen u daljini od 3 cm od vlasi. Ulja za kosu su takođe sjajno rešenje.

Unosite zdrave masti kroz ishranu

Vaša ishrana direktno utiče na brzinu kojom kosa raste i obnavlja se. Uverite se da unosite dovoljno orašastih plodova, avokada i zdravih masti koje ispunjavaju vašu kosu sjajem iznutra.

Dakle, ovih nekoliko jednostavnih saveta su idealni ako želite da imate zdravu kosu. Međutim, usvojitesve savete jer jedno bez drugog nema potpuni efekat. Oporavite vašu kosu na jednostavan način.

Sofia Zhuravets/GettyImagesPlus