Kako oporaviti izblajhanu kosu: Da li su proteinski fileri za kosu čarobno rešenje?

by | mart 15, 2023
izblajhana kosa, proteinski fileri za kosu

Tretiranje kose blanšom najbrži je način da vaša kosa bude u potpunosti uništena. Nijedno toplotno stilizovanje, pa čak ni igranje bojom ne oštećuju keratinske veze u kosi kao blajhanje. Kako oporaviti izblajhanu kosu i da li će proteinski fileri izvesti čudo?

Unutrašnjost svake naše vlasi uglavnom se sastoji od proteina. Ovaj protein, kreatin, je odgovoran za jačanje kose i njenu fleksibilnost. Naša kosa postaje lomljiva i lako se oštećuje kada keratinske veze budu pokidane zbog uticaja iz okruženja ili onoga što radimo sa kosom. Ove veze su nežne i uništavaju ih mnogi tipovi stilizovanja, pa čak i obično feniranje. Ipak, ništa gore ne utiče na keratin u kosi nego – blanš. Zbog toga izblajhana kosa često izgleda izgorelo, postaje krta, lomljiva i rascvetava se.

Već decenijama kozmetička industrija pokušava da osmisli sredstvo koje će pomoći oporavku izblajhane kose. Sada, tvrde stilisti, rešenje je pred nama i zove se: proteinski fileri za kosu.

 

Šta su proteinski fileri za kosu?

Oštećenja kose nakon izbeljivanja mogu se videti, ali i osetiti dodirom. Kosa izgleda tanje, njeni vrhovi se lako listaju. Provlačenje rukama kroz kosu, kada je vlažna, postaje sve teže jer izbeljena kosa postaje neverovatno kruta kada je mokra.

Smanjena gustina i gubitak elastičnosti su posledica povrede keratinskih proteina koji čine unutrašnji korteks vlakana kose i lipida koji formiraju kutikulu. To znači da, ako želimo da oporavimo izblajhanu kosu, moramo da pronađemo tretman koji otklanja i jedan i drugi problem.  Proteinski fileri za kosu ciljaju oba nedostatka koja nastaju nakon blajhanja.

Tretmani proteinskim filerima obično koriste hidrolizate keratina za lečenje hemijskih i ekoloških oštećenja kose. Hidrolizati keratina su uobičajeno životinjskog porekla: iz perja, rogova, kopita, kosa i vuna. Međutim, neke industrije su razvile proizvode koji koriste kombinaciju neživotinjskih izvora keratina: proteina pšenice, kukuruza i soje. Bilo da su životinjskog ili biljnog porekla, upravo su hidrolizati keratina oni koji mogu da oporave izblajhanu kosu.

Kako funkcionišu proteinski fileri za kosu?

Izblajhana kosa menja svoju pH vrednost i postaje alkalna – ovo otvara prostor da se slojevi kutikule počnu podizati, te da kosa počne da gubi vlagu i hranljive sastojke. Proteinski fileri za kosu uvode hidrolizate keratina kako bi pomogli restrukturiranje pramenova kose. Oni jednostavno zatvaraju sve pukotine i praznine koje se javljaju na dlaci, a samim tim vlaga i hranljive materije ponovo mogu da se zadrže u vlasi. Nakon toga, kosa vraća elastičnost i snagu i ponovo izgleda dobro. onačno, tretmani proteinskim filerima dodaju lipide i proteine da popune praznine, premazuju i dodaju zaptivku za jačanje niti, objašnjava Šamban.

Da proteinski fileri oporavljaju izblajhanu kosu?

Tretmani proteinskim filerima su odlično trenutno rešenje za oštećenje kose od blanša, jer će ublažiti mnoge probleme koji se javljaju nakon blajhanja, uključujući kovrdžavost, suvoću i lomljenje kose. Tretmani proteinskim filerima nude ogromne prednosti za kosu oštećenu izbeljivanjem ili drugim stresnim faktorima iz okoline. Proteinski fileri mogu dati izbeljenoj kosi preko potrebnu snagu i sjaj, kao i zaštitu od daljeg oštećenja. Međutim, važno je napomenuti da oni ne mogu u potpunosti da poprave prirodni keratin. Pre početka tretmana proteinskim filerima treba konsultovati stilistu, jer previše proteina može učiniti kosu lomljivom.

Prednosti proteinskih filera za kosu:

 • Jačaju kosu
 • Vraćaju sjaj kose
 • Poboljšavaju elastičnost
 • Štite kosu od dodatnih oštećenja
 • Kosa izgleda lepše i zdravije

Za kakvu kosu su dobri proteinski fileri?

Svako sa poroznom kosom može imati koristi od tretmana jer proteinski fileri pojačavaju sposobnost vlasi da zadrži vlagu. Ako ste nedavno izbeljivali kosu, farbali se ili na  neki drugi način hemijski tretirale kosu verovatno imate značajna oštećenja kose, te proteinski fileri i ovde mogu biti dobro rešenje.

Međutim, moguće je preterati sa proteinskim filerom, što ima nekoliko negativnih posledica. Važno znati da prezasićenost kose proteinima može da je učini lomljivom.

 

Kako oporaviti izblajhanu kosu proteinskim filerima?

Tretmani proteinskim filerima mogu se obaviti kod kuće ili u salonu. Pošto proteinski fileri rešavaju simptome, a ne sam izvor problema, potrebni su redovni tretmani da bi se kosa održala u reprezentativnom stanju. Zato je najbolje da se konsultujete sa svojim frizerom.

Kada primenjujete tretman proteinskim filerima, pratite sledeće korake:

 • Počnite sa čistom, vlažnom kosom
 • Zatim nanesite masku za tretman od vlasišta do vrha
 • Češljajte kosu da biste ravnomerno rasporedili proizvod
 • Uvrnite kosu u punđu i zaštitite je peškirom od mikrofibera ili kapom za tuširanje
 • Ostavite tretman tokom preporučenog vremena navedenog u uputstvu
 • Operite i stilizujte.

 

SofiaZhuravets/GettyImagesPlus