Kako da ubrzate rast šišaka, prema ekspertima?

by | oktobar 24, 2023
kako ubrzati rast šišaka

Ako ste odsekle šiške i pokajale se, samo o jednom razmišljate: kada će vie izrasti? Mi otkrivamo da li je moguće i kako ubrzati rast šišaka?

Svima nam se bar jednom u životu dogodilo: skratile smo šiške, a onda ubrzo požalile. Dosta nam je svakodnevnog prana i stilizovanja, samo želimo da ponovo izrastu. Ali, tu je kvaka. Kosa raste toliko brzo koliko raste i ako želimo da nam šiške opet budu duge trebaju nam meseci. Da li se i kako rast šišaka može ubrzati?

Od čega zavisi i kako ubrzati rast šišaka?

Rast šiški, kao i ostatak kose, je biološki proces koji se odvija u različitim fazama. Kosa raste u tri faze: anagen (faza aktivnog rasta), katagen (faza tranzicije) i telogen (faza mirovanja). Šiške prate isti ciklus. Ako želite da ubrzate njihov rast, kažu eskperti, ključ je da vlasište bude zdravo i hidrirano i da mu obezbedite dovoljno hranljivih materija koje mogu da stimilišu rast kose. Dakle, iako smo se možda nadale – čuda ne postoje, ali je proces ipak moguće ubrzati.

Da biste kosi obezbedile hranljive materije koje pospešuju rast, važno je da se ne opredelite samo za lokalna sredstva.Ishrana ima itekako važnu ulogu u rastu naše kose, pa i šišaka. Ako želite ubrzati rast šišaka, neophodna vam je uravnotežena ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima. Paralelno sa time, morate upotrebljavati specifične proizvode za tretman kose koji podstiču cirkulaciju krvi u koži glave.

Koja sredstva mogu ubrzati rast šišaka?

Pre svega, da bi kosa mogla da raste ona mora biti zdrava i jaka, pa je važno da ojačate proteinske veze u vlasima. Kada birate produkte, jako je važno da izaberete one šampone i balsame koji hidriraju i hrane vlasište. I neka budu prilagođeni vašoj kosi.

Takođe, nauka je dokazala da je kofein jedna od namirnica koja može da pomogne rast kose – koristite ga. Hranljiva ulja za kosu takođe mogu da doprinesu bržem rastu kose.

Jedna stvar koju često zaboravimo jeste da, ako želimo da  ubrzamo rast kose moramo da zaboravimo na toplotno stilizovanje, pa izbegavajte fenove i pegle.

Kako sakriti šiške dok rastu?

Dodaci i ukrasi za kosu su odličan način da sakrijete šiške koje rastu. Koristite trake za kosu i  šnale – one su prosto nezamenjive.

Postoje i frizure koje će vam pomoći da sakrijete šiške u prelaznoj fazi: zalizana kosa, pletenice, repovi – sve su ovo načini da uz po koju ukosnicu ukrotite svoje šiške.

 

 

iofoto/istock/gettyimagesplus