Kako zaštititi kosu od toplotnih oštećenja: 6 saveta za jaku i zdravu kosu

by | mart 29, 2024
Kako zaštititi kosu od toplotnih oštećenja

Često koristimo fenove i pegle za kosu i zaboravljamo da to može da ošteti pramenove. Međutim, kako zaštititi kosu od toplotnih oštećenja?

Koji god tip kose da imate, postoji velika šansa da koristite toplotne aparate za njeno stilizovanje. Bilo da je u pitanju fen za kosu, pegla ili figaro, oni mogu naštetiti vlasima i našoj kosi. Zbog toga je veoma važno zaštitite kosu na vreme.

Šta su toplotna oštećenja kose?

Toplotna oštećenja kose se odnose na to kada kosa bude oštećena primenom toplote na nju. Ona deluje suvo, bez sjaja i često je gruba i lomljiva i struktura kose biva promenjena. Ako bilo koji od ovih atributa opisuje vašu kosu, onda je verovatno oštećena od toplote. U ovom slučaju, ne možete štetu fizički poništiti, ali svakako možete preduzeti mere prevencije kako bi to sprečili ubuduće.

Kako zaštititi kosu od toplotnih oštećenja?

Nanesite sredstva za kosu koja štite od toplote

Nanošenje proizvoda koji štite kosu pre nego što je izložite toploti je najjednostavniji način da sprečite oštećenja od toplote. Oni štite i od UV zračenja i odličan su način da se zaštiti i kosa koja je već oštećena. Ona hidriraju i stvaraju zaštitnu barijeru i na taj način štite pramen kose.

Koristite hidratantni šampon i regenerator

Čak i pre nego što stilizujete i oblikujete kosu, možete sprečiti njeno oštećenje tako što ćete je pravilno hidratizovati tokom pranja. Ako često koristite peglu ili fen, veoma je važno da hidrirate kosu još tokom njenog pranja, bez obzira na to kada ćete je stilizovati. Međutim, važno je da koristite šampone i balzame koji su prilagođeni vašem prirodnom tipu kose.

Kako zaštititi kosu od toplotnih oštećenja: Perite je ređe

Što češće perete kosu, vlasište ima manje vremena da nadoknadi prirodna ulja. Ređe pranje kose će pomoći da vlasi budu zdravije tako što će dozvoliti vašim prirodnim uljima da stvore barijeru i da održavaju vlasi hidriranim. Sa druge strane, nemojte kosu prati previše retko jer će postati previše masna i prljava. Koliko često treba da perete kosu zavisi od njenog tipa.

Izbegavajte proizvode sa jakim hemikalijama

Naravno, mnogo je lakše reći nego učiniti, ali izbegavanje blanša ili trajne boje će pomoći da kosa bude manje podložna oštećenjima od toplote koja će je učiniti lomljivom. Ovo je posebno važno ako svakodnevno koristite ove aparate.

Koristite maske za kosu

Maske za kosu su veoma važan dodatak redovnoj rutini negu kose. U zavisnosti od toga na koji način je oštećena vaša kosa, zavisi i koju masku treba da koristite. Preporučljivo je da kosu maskirate bar jednom nedeljno birajući je prema tipu vaše kose. Ona će pružiti dodatnu zaštitu i od drugih oštećenja.

Pažljivo birajte aparate

Nisu svi toplotni aparati isti i jednaki u kvalitetu. Na primer, keramičke pegle su mnogo pogodnije jer ravnomerno distribuiraju toplotu duž ploče. Zbog toga je veoma važno da se raspitate o karakteristikama aparata pre nego što ih kupite. Takođe, nemojte zaboraviti da održavate niske temperature i pokušajte da ne prelazite isti pramen previše puta.

puhhha/GettyImagesPlus