Kako sprečiti oštećenje kose: 7 navika koje uništavaju kosu

by | novembar 24, 2023
Kako sprečiti oštećenje kose: 7 navika koje uništavaju kosu; žena trlja kosu peškirom i tako oštećuje kosu

Često radimo stvari koje nimalo nisu dobre za našu kosu a da toga nismo ni svesni. Kako sprečiti oštećenje kose?

Ako imate suvu, iskrzanu kosu koja se lomi ili vam se kosa prilično proredila, preispitajte malo svoju rutinu. Stvari koje radimo po navici mogu oštetiti kosu. Dobra vest je da čim promenimo problematične navike, kosa počinje da se oporavlja. A koje su to navike koje nimalo ne prijaju kosi?

Kako sprečiti oštećenje kose: Šta ne prija kosi

1. Nepravilno pranje

Nemojte šamponirati kosu celom dužinom. Nežno umasirajte šampon u kožu glave. Dok budete ispirali šampon, on će kliziti ceom dužinom kose i ukloniti prljavštinu i masnoće. I to je sasvim dovoljno. Oduprite se iskušenju da utrljavate šampon u celu dužinu kose.

2. Preskakanje regeneratora

Koristite balzam nakon svakog šamponiranja. To će olakšati raščešljavanje i sprečiti isušivanje kose. Naročito ako često plivate u bazenu, jer hlor nimalo ne prija kosi.

3. Trljanje mokre kose peškirom

To je još jedan navika, a niste ni svesni koliko oštećuje kosu. Umesto da trljate mokru kosu peškirom, uvijte je u peškir i sačekajte neko vreme da peškir upije vodu.

4. Češljanje mokre kose

Da li imate ravnu kosu? Pustite da se vaša kosa malo osuši pre nego što je nežno počešljate češljem sa širokim zupcima. Da li imate talasastu ili kovrdžavu kosu? Uvek češljajte kosu dok je vlažna, koristeći češalj sa širokim zupcima.

5. Često feniranje ili peglanje kose

Pustite da se vaša kosa osuši na vazduhu kada je to moguće ili koristite najnižu temperaturu na fenu. I maksimalno proredite peglanje kose. I nikada nemojte fenirati ili peglati kosu a da prethodno niste naneli neko sredstvo za zaštitu od toplote.

6. Stalno vezivanje kose

Ako volite da nosite čvrsto zategnut konjski rep ili zaglađenu punđu, to je još jedna navika koja može oštetiti kosu. Pustite kosu da se odmori i svedite vezivanje na najmanju moguću meru.

7. Često farbanje i izbeljivanje kose

Pokušajte da produžite vreme između dva farbanja, naročito ako se farbate u plavo. Farbe za kosu obiluju hemikalijama koje vremenom isušuju kosu i kožu glave. To izaziva oštećenje i opadanje kose. Pokušajte da se farbate na svakih 8 ili 10 nedelja. I obavezno koristite ampule i maske za regeneraciju kose.

Evrymmnt/gettyimages.co.uk