Kako da zaštitite kosu od oštećenja ako redovno koristite peglu ili fen?

by | oktobar 23, 2023
zaštita kose od toplote

Ako često koristite fen za kosu ili peglu, zaštita kose od toplote vam je neophodna da biste izbegli oštećenja. 

Vrući alati za kosu su neosporno neophodni ako želite fenomenalne lokne, savršeno ravan lob ili kaskade koje privlače pogled. Fen i pegla su tada nezamenjivi! Ali, previše toplote – bez odgovarajućih mera predostrožnosti – uvek dovodi do oštećenja kose. Toplota može izazvati suvoću,  ispucale vrhove, pa čak i lomljenje kose. Pre nego što se u potpunosti odreknete svog fena ili pegle, prisetite se: postoji zaštita kose od toplote. Mi vas provodimo kroz najefikasnije načine da svoju kosu zaštitite od oštećenja dok koristite peglu ili fen za stilizovanje omiljene frizure.

Zaštita kose od toplote: Kako da kosa ostane zdrava ako često koristite peglu ili fen?

1. Hidrirajte kosu

Glavna nus pojava toplotnog stilizovanja jeste dehidratacija kose. Toplota—bilo da je od sunčevih UV zraka, vode koju koristite za pranje ili omiljene pegle za kosu—može isušiti vaše pramenove što dovodi do lomljive kose koja izgleda kao slama. Da biste se borili protiv efekata sušenja toplote, pobrinite se da svoju kosu redovno hidrirate. Pod tušem koristite hidratantni šampon i balzam za kosu i jednom nedeljno posegnite za maskom za kosu koja duboko neguje i vlaži.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Zaštita kose od toplote je obavezna

Pre upotrebe bilo kog vrućeg alata prvo morate naneti sredstvo za zaštitu od toplote. Mnogi od ovih proizvoda pomažu u stvaranju zaštitnog premaza oko vlakana kose. Ovaj zaštitni sloj sprečava gubitak vlage i sušenje kose.  Štaviše, mnogi od ovih proizvoda takođe mogu pomoći da se poveća volumen i da vaša kosa izgleda sjajno i da je meka na dodir!

3. Odmorite svoju kosu

Da li baš morate da stilizujete kosu svakog dana? Razmislite o tome da napravite pauzu od nekoliko dana i da tada nosite kosu onakvu kakva je prirodno. Umesto da posežete za fenom dok pada kiša ili je vlažan vazduh, nakovrdžajte vaše talase i uživajte! Ukoliko su talasi bez pegle za vas mislena imenica, razmislite o repovima, kikicama i pletenicama – sve su u trendu ove godine.

4. Koristite niske temperature rada pegle i fena

Kada posegnete za alatima za toplotno stilizovanje, poželećete da ih koristite na najnižoj temperaturi koja omogućava željeni rezultat.  Zaštita kose od toplote podrazumeva i da se uverite da nikada ne držite peglu ni na jednom mestu predugo – ako deo ne izgleda onako kako želite, sačekajte trenutak i ponmovite proceduru kada se kosa ohladi. Sa figarima i peglama za uvijanje ne rizikujte – neka kosa bude namotana najduže desetak sekundi.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Nikada ne koristite fen i peglu na mokroj kosi

Kosa nikada ne bi trebalo da cvrči kao hrana koja se peče u tiganju. Ako čujete ovaj zvuk tokom stilizovanja, to znači da vam pramenovi nisu suvi i da možda ozbiljno oštećujete kosu. Nikada ne koristite vruće alate osim ako vam je kosa potpuno, 100 posto suva!

6. Pojačajte sjaj kose

Zaštita kose od toplote podrazumeva i negu nakon što napravite frizuru. Nakon stilizovanja, razmislite o korišćenju hranljivog ulja za kosu koje daje sjaj. Samo kap ili dve može pomoći da se nadoknadi vlaga, zaglade pramenovi i da vaša kosa izgleda sjajno i zdravo!

Članak se nastavlja posle reklama
Yuri_Arcurs/istock/gettyimagesplus