Kako uništavate kosu dok spavate: 5 loših navika koje odmah treba odbaciti

by | mart 19, 2024
Kako uništavate kosu dok spavate: 5 loših navika koje odmah treba odbaciti; mlada žena spava puštene kose

Neke navike, kojih upšte nismo svesni, znatno utiču na kvalite kose – i to negativno. Saznajte kako uništavate kosu dok spavate.

Kada je u pitanju lepota kose, par kozmetičkih preparata nisu dovoljni – potrebna vam je sveobuhvatna nega (uključujući i tokom spavanja). Koje „nevine“ noćne navike čine vašu kosu lomljivom i suvom?

Kako uništavate kosu dok spavate: Odmah prestanite sa sledećim, štetnim navikama

1. Štetna navika: Spavate s mokrom kosom

Kada se kosa navlaži, postaje tanja. A tanka kosa se lakše lomi i cepa. Shodno tome, kada legnete u krevet, mokru kosu stalno trljate o jastuk, što dovodi do njenog oštećenja. Operite kosu sat vremena pre spavanja da bi se kosa osušila. Druga opcija je da je osušite najmanje 70% fenom.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Štetna navika: Spavate puštene kose

Da, sušenje kose ne znači da je potpuno zaštitićena od lomljenja tokom sna. Trenje jastuk takođe može da ošteti kosu. Zbog toga, frizeri preporučuju da napravite labavu pletenicu pre spavanja. I preporučljivo je koristiti svilenu elastičnu traku – ovaj mekani materijal manje šteti kosi.

3. Štetna navika: Koristite grube jastučnice

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✨ (@jenniferczeczor)

Kao što ste već shvatili, glavna šteta na kosi tokom spavanja je uzrokovana trenjem o jastuk. Rešenje je kupiti jastučnicu od delikatne tkanine. Na primer, napravljenu od svile ili satena. Dlaka na njoj se neće cepati ili slomiti. Takođe, svila i saten su materijali sa malom moći upijanja. To znači da se sva ulja, maske i regeneratori koje nanesete na kosu upijaju u kosu i ne ostaju na jastučnici.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Štetna navika: Koristite samo šampon

Šampon samo pere kosu, a balzam,  maska i ulja je omekšavaju. Ako na kosu, nakon pranja, niste ništa naeli, samo ste je osušili, onda će trenje o jastuk ubrzati njeno lomljenje. Regenerator obavija kosu, štiteći je od spoljašnjih faktora, a ulje čini kosu elastičnijom i jačom. Prilikom odabira ulja obratite pažnju na ulje badema, argana ili semenki grožđa – oni dubinski hidriraju kosu.

5. Štetna navika: Ne menjate jastučnicu

Perutanje kože lica, ostaci sebuma nakon spavanja, čestice kozmetike, grinje – sve to čini jastuk jednim od najprljavijih mesta u vašoj spavaćoj sobi (a možda i u celoj kući). Kada dođe u kontakt sa ovim otpadnim proizvodima, kosa će se brže prljati, pa ćete morati češće da je perete. menjajte jastučnicu na svakih 4-5 dana, a jastuk perite na svaka 3 meseca.

Članak se nastavlja posle reklama
Andrii Lysenko/gettyimages.co.uk