Navika koja oštećuje kosu – a narušava i zdravlje

by | 9 januara, 2024
Navika koja oštećuje kosu – a narušava i zdravlje; Žena sedi na krevetu i dodiruje svoju mokru kosu

Spavanje sa dobro neosušenom kosom, to je navika koja oštećuje kosu. I ne samo to – može ugroziti i zdravlje.

Nije važno šta vas je navelo da legnete u krevet sa vlažnom kosom – važno je da to nije dobro ni za kosu niti za zdravlje uopšte. Ta navika može izazvati brojne probleme, a sve ih možete izbeći tako što ćete dobro osušiti kosu pre odlaska na spavanje.

Navika koja oštećuje kosu: Spavanje sa mokrom kosom – koje su posledice

Krhka kosa

Mokra kosa je uvek lomljivija od suve kose. Dakle, kada zaspite sa mokrom kosom, dok se noću budete okretali (a svi to radimo u snu), vaša kosa će biti pod velikim stresom — a neke dlake će se sigurno i pokidati.

Kožne infekcije

Bakterije koje se stanovnici naše kože i kojih ima i na jastuku, kada dođu u kontakt s vodom razmnožavaju se višestruko brže nego u suvoj sredini. A ako se to desi, mogu se javiti kožne infekcije. O tome morate voditi računa naročito ako već imate prolem sa kožom glave (seboreja, perut…).

Gljivični folikulitis

To je kada se bubuljice ili plikovi ispunjeni gnojem sa belim vrhom formiraju na skalpu. Sve se to dešava ne samo zbog gljivica, već i pomenutih bakterija – sve zavisi od njihove vrste i koncentracije. Ali, srećom, zvuči gore nego što zapravo jeste, jer se ova infekcija lako leči. Dakle, ne idite na spavanje s mokrom kosom.

Osip na licu

Ovo je moguće ako licem dodirnete deo jastuka na kojem je ležala mokra kosa. Tako će se bakterija preneti na vaše lice i izazvati osip. Ovo je posebno opasno za muškarce sa bradom – bakterije se najbolje naseljavaju tamo gde su dlake, a ne na glatkoj koži.

Šta da radite ako morate da legnete sa mokrom kosom

Sve navedene posledice važe za slučajeve kada redovno idete u krevet s mokrom kosom. A ako se to dešava jednom u par meseci, posledice će biti minimalne. Postoje načini da se štetne posledice svedu na minimum i sačuvate kosu:

  • Često menjajte jastučnicu. Studije su pokazale da je jednom nedeljno dovoljno. Za to vreme bakterije nemaju vremena da se akumuliraju u opasnim količinama.
  • Izaberite pravu jastučnicu. Što je mekanija i glađa, to bolje za kosu. Zato su satenske jastučnice postale toliko popularne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jazz (@sojazzaye)

  • Osušite makar koren kose pre spavanja. Naravno, idealno bi bilo da osušite celu kosu. Ali ako nemate vremena za ovo, osušite makar koren kose koji je u kontaktu s jastučnicom.
  • Nabavite peškir od mikrovlakana. Upija vodu bolje i brže od ostalih peškira, pa će se i kosa brže osušiti.
LightFieldStudios/gettyimages.co.uk