Rešavamo dilemu: Da li mi je potrebna maska za kosu?

by | 16 avgusta, 2022
maska za kosu

Maska za kosu je jednostavno vredna truda, kažu eskperti. Zbog čega je tako značajna i kako je koristiti za najbolji efekat?

Šta je maska za kosu?

Isto kao i maska za lice – ona je efikasan i jak tretman koji obnavlja kosu i poništava štetne uticaje koje vlasi svakodnevo trpe. To je, po pravilu, koncentrovana i jaka formula, obično guste, kremaste konzistencije, koja se ostavlja na kosi najmanje 10 minuta. U nekim slučajevima može da stoji i preko noći.

Danas se mogu naći različite maske za kosu: od onih za hidrataciju, preko onih za očuvanje boje, do onih koje oporavljaju oštećenu kosu.

 

Ko treba da koristi maske za kosu?

Svako ko ima – ili je sklon – oštećenju kose treba da koristi masku za kosu, kažu hair stilisti.

Zašto?

Čim kosa poraste iznad nivoa vlasišta, izložena je spoljnim agresorima, kao što su UV zraci, zagađenje, zagrejani alati za stilizovanje, boje za kosu, izbeljivači i hemijska sredstva za ispravljanje. Sve ovo isušuje vlasi i lomi ih.

Maske će učiniti nežom čak i potpuno zdravu kosu, ali u tom slučaju one nisu neophodna stvar. Sasvim je druga priča kod žena sa oštećenom ili ekstremno dugom kosom: one će videti promenu nakon prvog korišćenja.

 

Kako izabrati masku za kosu?

Kada kupujete masku za kosu, treba uzeti u obzir nekoliko faktora, a prvi je: u kom je stanju moja kosa? Definišite probleme a onda kupite masku koja odgovara vašim specifičnim potrebama.
Ako imate više problema sa kosom, menjajte različite maske da biste odgovorili na sve svoje potrebe. Baš kao što jedan proizvod za negu kože neće rešiti sve probleme sa kožom, jedna maska neće izlečiti sve probleme sa kosom.

Kada birate masku, uvek birajte visokokoncentrisane formule, jer u suprotnom – to neće biti taj efekat.

 

Kako koristim maska za kosu?

Svaka maska za kosu je drugačije formulisana, a uputstvo na njoj će vam reći koji je najbolji način za upotrebu. Sledite ga.

U principu, većina maski se koristi na sledeći način:

  • šamponiranje kose i ispiranje
  • nanošenje regeneratora na kosu
  • ispiranje regeneratora
  • sušenje kose peškirom
  • nanošenje maske
  • temeljno ispiranje nakon određenog vremena

Maska se ne nanosi do korena kose, samo na srednji deo i krajeve. Za bolji efekat, možete očešljati kosu nakon stavljanja maske.

 

Koliko često treba da koristim masku?

Neobrađena kosa, kratka ili do ramena: jednom u 2-3 nedelje
Neobrađena duga kosa: jednom u 1-2 nedelje
Obrađena, termički oblikovana ili oštećena kosa: jednom nedeljno
Veoma oštećena, obrađena, termički oblikovana kosa: dva puta nedeljno

 

Supersavet

Ne izostavljajte regenerator!

Maska za kosu je pravljena tako da eliminiše određeni problem. Koristi se relativno retko i po potrebi. Ona ne štiti kosu od novih štetnih uticaja, tako da vam je regenerator potreban čak i kada počnete da koristite masku za kosu.

 

Masna kosa: Ovako ćete izabrati pravi šampon za kosu koja se brzo prlja

zynkevich/gettyimagesplus