9 trikova koji garantuju savršeno svilenkastu kosu

by | 3 septembra, 2023
trikovi za savršeno svilenkastu kosu

Zar ne želite one divne, sjajne pramenove koji se prelivaju na suncu? Evo kako postići savršeno svilenkastu kosu u 9 koraka

Svaka reklama za šampon ima jednu zajedničku stvar: modele sa svilenkastom, ultra glatkom kosom. I dok ste hipnotisani svetlošću koja se odbija sa njihovih negovanih vlasi, osećate kako želja da imate istu takvu kosu raste. Ali, samo jedan šampon za reklame ipak nije dovoljan da biste imali sjajnu svilenkastu kosu.

Zašto moja kosa nije svilenkasta

Može biti mnogo razloga zašto vaša kosa nije tako glatka koliko biste želeli, uključujući nedostatak hidratacije, hormonske promene ili previše agresivnog farbanja, stilizovanja. Da ne zaboravimo sunce, hlor sa bazena, jer – leto je još u jeku. Pa, kako uz sva ta ograničenja postići savršeno svilenkastu kosu?

9 trikova za savršeno svilenkastu kosu

#1
Spavajte na svilenoj jastučnici

Kutikule kose moraju zatvorene ako želite sjajnu, glatku i svilenku kosu. A ako spavate na pamuku, to se neće dogoditi. Ako želite da sprečite oštećenje kutikule kose dok spavate, razmislite o ulaganju u svilenu jastučnicu.

#2 Izbegavajte proizvode koji suše kosu

U zavisnosti od vašeg tipa kose, određeni proizvodi ili sastojci mogu je dodatno isušiti. Izbegavajte sulfate i alkohole, kao i lak za kosu – to će pomoći kosi da zadrži vlagu, bude svilenkasta i meka.

#3  Pazite čime perete kosu

Od šampona do maske za kosu, imate mnogo mogućnosti da svojoj kosi dodate mekoću pod tušem. Ako želite savršeno svilenaksatu kosu zapečatite kutikulu dok perete kosu. To ćete postići korišćenje šampona i balzama sa hidratantnim sastojcima.

#4 Isprobajte tretman dubokog kondicioniranja

Za glatku, meku kosu, dobri su tretmani dubokog kondicioniranja. Restorativni tretman za dubinsko kondicioniranje koji koristite svake sedmice definitivno je put za savršeno svilenkastu kosu.

#5 Koristite peškir od mikrovlakana

Regenerator koji koristite pod tušem radi na zaglađivanju vaše kose, ali grubo brisanje kose će poništiti sav trud.  Razmislite o peškiru od mikrovlakana koji će apsorbovati vodu bez  oštećenja kose.

#6 Izbegavajte preterano toplotno oblikovanje

Svilenkasto meka kosa je hidratizovana kosa sa zdravom kutikulom. Alati za oblikovanje pomoću toplote isušuju kosu, ostavljajući je grubom i lomljivom. Iz ovih razloga,  stručnjaci se slažu: smanjenje toplotnog stilizovanja kad god je to moguće.

#7 Koristite sredstvo za zaštitu od toplote

Kada morate da stilizujete kosu fenom ili peglom obavezno koristiti zaštitu od toplote.

#8 Nanesite proizvod koji se ne ispira

Proizvodi koji se ne ispiraju mogu dodati hidrataciju vašoj kosi i nakon pranja. Postoji mnogo vrsta regeneratora koji se ne ispiaju, od kojih je svaki dizajniran da obezbedi vlagu različitim tipovima i teksturama kose.

#9 Razmislite o tretmanu u salonu

Postoji mnogo rešenja za postizanje glatke kose kod kuće, ali neki ljudi mogu imati koristi od tretmana u salonu, naročito ako im je kosa posebno gruba ili oštećena. Salonski tretmani su takođe korisni ako želite da brzo postignete svilenkasto glatku kosu, jer neki tretmani kod kuće zahtevaju doslednu upotrebu da biste videli potpune rezultate.

Nadyphoto/istock/gettyimagesplus