3 razloga zašto kosa ranije sedi: Kako to da sprečite?

by | 1 septembra, 2023
kosa sedi ranije

Ponekad se dešava da žene pronađu sede vlasi, pre nego što su to očekivale. Zašto kosa ranije sedi i šta možemo da uradimo povodom toga?

Zašto kosa ranije sedi?

Seda kosa više nije sramotna, čak je postala i nezavisna nijansa. Žene su počele da prihvataju ovu pojavu kao nešto što je prirodno i što vole kod sebe. Čak je popularno i namerno farbanje kose u ove nijanse. Međutim, i nijanse sede kose se razlikuju.

Boja kose koja idealno prekriva sede: Odlično stoji ženama starijim od 40

Zašto kosa menja boju?

Našu prirodnu boju kose određuje pigment koje ćelije reprodukuju – melanin koji se nalazi u vlasi. Tačnije, postoji nekoliko vrsta melanina, pa je tako za plavuše i crvenokose ovo feomelanin, dok je za brinete i smeđokose u pitanju eumelanin. Do sede kose dolazi takoš što ćelije prestanu da obavljaju svoj posao i tada boja kose gubi na intenzitetu.

Lekari ne povezuju preteranu stopu žena koje sede sa godinama, koliko sa efektom genetike i stresa na telo. Zanimljivo je da oni ne poriču rasni faktor. Prema medicinskim istraživanjima, Azijati počinju da sede krajem tridesetih, Afroamerikanci posle četrdesete, dok se Sloveni razlikuju po individualnosti.

Zašto kosa ranije sedi: Evo koji su uzroci

Lekari su počeli da povezuju rano seđenje sa stanjem tela i kose. Zagađen vazduh, obilje proizvoda za stilizovanje, nedostatak nege kose i kože glave dovode do činjenice da se stanje kose ubrzano pogoršava. Evo koje su glavne greške koje dovode do ranije sede kose:

 • Ne biramo dobre proizvode za negu kose
 • Ne čistimo kožu glave dovoljno dobro od proizvoda za stilizovanje ili potpuno zanemarujemo njeno pranje, često koristeći suvi šampon.
 • Stalno oštećujemo kosu: hemijskim bojama, jako zategnutim gumicama za kosu i lošim češljevima. Kao rezultat toga, folikuli dlake koji su odgovorni za rast i normalno stanje kose, raspadaju se i propadaju, a kosa ranije sedi.

Kako da to sprečite?

Srećom, postoji nekoliko načina kako možete ovo da sprečite. Evo koje su preventivne mere:

 • Ukoliko ste pušač, prestanite.
  Istraživanja pokazuju da pušači imaju 4 puta veću šansu da rano osede. Ono je povezano sa aktivacijom oksidativnih procesa u telu koje izazivaju slobodni radikali.
 • Uzimajte vitamin B12
  Nizak nivo ovog vitamina u telu zaustavlja proizvodnju melanina u ćelijama kose.
 • Hranite kosu
  Koristite maske i serume za kosu. Najbolje bi bilo da koristite najmanje jedna intenzivno hranljiva maska i 2-3 doze hidratantnog seruma.
 • Nosite raspuštenu kosu
  Ili barem neka veći deo kose bude pušten. Ako svakodnevno pravite posebne frizure uz obilje ukosnica, onda su oštećenja neizbežna.

Dakle, tačno je da u kosa ranije sedi najviše zbog genetike i stresa. Ali ipak, postoje male stvari koje možemo da učinimo kako bismo našu kosu održali zdravom i u punom sjaju.

nicoletaionescu/GettyImagesPlus