Zašto uvek treba da koristite balzam nakon pranja kose

by | februar 26, 2024
Zašto uvek treba da koristite balzam nakon pranja kose; devojka češlja mokru kosu na koju je nanela balzam

Nakon što ovo pročitate, više nikada nećete preskočiti regenerator — čak i kada ste u žurbi. Zašto uvek treba da koristite balzam nakon pranja kose?

Regenerator je sredstvo za kondicioniranje ili hidrataciju kose koje se uglavnom sastoji od sastojaka kao što su silikoni, ulja i emolijensi. Osim toga, tu su i surfaktanti (naučni termin za sapune ili deterdžente, koji pomažu da se isperu uljni elementi). Kada se kombinuju, ovi sastojci obnavljaju vlagu kose nakon što se deo ukloni šamponom. Postoje i razne vrste regeneratora:

  1. Tradicionalni hidratant koji se koristi posle pranja šamponom.
  2. Dubinski regenerator, koji je skoro kao maska za kosu jer je namenjen dužem držanju kako bi dublje prodro u dlaku.
  3. Regenerator za čišćenje koji deluje kao hibrid šampona i regeneratora, a koji istovremeno čisti i kondicionira kosu.
  4. Regenerator koji se ne ispira, a koji hrani i štiti kosu tokom celog dana.
  5. Suvi regenerator koji je kreiran da kosa bude sjajnija, glatkija i mekša, bez rizika od preteranog nanošenja ili zamašćenja kose.

Zašto uvek treba da koristite balzam nakon pranja kose i koliko dugo treba da ga držite

Ključna stvar je da ocedite višak vode iz kose i tek onda nanesete balzam. U suprotnom, višak vode može razblažiti regenerator pa će i njegov učinak biti mnogo slabiji. Ravnomerno ga rasporedite po kosi, ali ga nemojte nanositi direktno na koren jer može zapušiti folikuku dlake, a i kosa će se brže mastiti. Ostavite balzam da deluje dva minuta, a zatim ga dobro isperite mlakom vodom. Međutim, ako koristite dubinski balzam, ostavite ga da deluje malo duže – od tri do pet minuta.

Koje su koristi od balzama za kosu

„Regenerator ojačava kutikulu zaštitnim premazom, omogućavajući kosi da nastavi da raste i da se ne lomi lako“, objašnjava dermatolog Adam Fridman iz Vašingtona, koji upoređuje regenerator sa cementom koji popunjava rupu. „Kada je kosa izložena spoljašnjem svetu, kutikula ili spoljna obloga se oštećuje dok se na kraju ne pokida; regenerator popunjava te povrede i oblaže kosu kako bi pomogao kutikuli.”

Primarna prednost regeneratora je to što čini kosu mnogo lakšom za raščešljavanje. Balzami zaglađuju kosu, raspetljavaju je, povećavaju sjaj, smanjuju kovrdžanje i čine da je kosa lepša na dodir. Zato treba da ga koristite nakon svakog pranja kose.

puhhha/gettyimages.co.uk