Saveti eksperata: Kako ukloniti jarku farbu za kosu?

by | 28 jula, 2022
kako ukloniti jarku farbu za kosu

Ukloniti jarku farbu za kosu je procedura koju ne bi trebalo da izvodimo kod kuće. Sredstva koja su zaista efikasna obično izazivaju oštećenja kose, pa nam treba neko sa znanjem i veštinom da ih spreči i umanji

Neobična boja za kosu je zabavan i izražajan način da svoju kosu pretvorite u umetničko delo. Bilo da je inspirisana vašim omiljenim pop-pank umetnikom ili vam se jednostavno dopao trend, šarena kosa je zabavna, svečana i fantastična. Ali…

Na ne baš zabavnoj strani ovakvih boja za kosu je proces uklanjanja, koji često može biti težak. Hladne i tamnije boje, poput golubije, traju duže – njihovi su molekuli veći, pa su i postojanije. Pastelne, pak, vrlo brzo izblede u boju podloge – plavu ili blanš. Najteže za ukloniti su baš jarke farbe: tonovi plave, crvene i zelene boje.

Preskočite uklanjanje farbe za kosu kod kuće

Ovde važi napomena: ne pokušavajte sami kod kuće! Profesionalac može da proceni poroznost vaše kose i da isplanira način za uklanjanje boje, ali i negu kose odmah posle postupka. Takođe, mogu da vam odaju vrlo važnu tajnu a to je kako da brinete o kosi nekoliko narednih nedelja. Hemikalije koje se koriste za izvlačenje boje iz kose izuzetno su jake i mogu da budu opasne, ako se njima ne rukuje kako treba. Zato – pravac salon, na nekim stvarima na vredi štedeti.

 

Kako ukloniti jarku farbu za kosu?

 

uklanjanje jarke farbe za kosu

Metoda 1: Blanš pranje

Ponekad, ostaci farbe mogu da budu izuzetno tvrdoglavi! Tada je vreme za blanš pranje: to je specijalna mešavina napravljena od izbeljivača kose i šampona.

Efekti: Ovaj postupak sasvim sigurno skida svaki ostatak boje. Ipak, svaka upotreba blanša nosi rizik od oštećenja i lomljenja kose i opekotina na vlasištu. Preporuka eksperata jeste da zaboravite na novo farbanje dok bar malo ne oporavite kosu. Ipak, ovo vam bar garantuje da nećete hodati gradom šareni.

 

Metoda 2 – Sulfatni šampon i soda bikarbona

Sulfati definitivno uklanjaju boju, ali postepeno. Kada su pomešani sa šamponom, sulfati podstiču farbu da oksidira i, u konačnici, sklizne sa vlasi.

Efekti: Ova metoda može biti delimično uspešna, ali kod zaista jarkih boja, ostaće donji slojevi farbe. I dalje nećete moći da birate novu boju sa bilo kog dela sprektra, već ćete morati da se ofarbate bojom koja prikriva nedostatke.

 

Metoda 3 – Šapon za dubinsko čišćenje

Ovakvi šamponi dizajnirani su da uklanjaju sve tragove nečistoće iz kose: gelove, lakove, regeneratore, pene… Samim tim, oni postepeno uklanjanju i molekule boje.

Efekti: Dobar šampon za dubinsko čišćenje i topla voda pomoći će da boja pre izbledi. Ipak ovo je procedura koja traje nekoliko nedelja i podrazumeva da vaša divna boja postaje sve bleđa i bleđa dok ne nestane. Odlična je za zdravlje kose, ali joj je mana estetski segment.

 

Metoda 4 – Sredstvo za skidanje farbe

Eksperti tvrde da, ako se opredelite za neka od ultrajakih sredstava, nemate šanse da iz cele procedure izađete neoštećene kose.

Efekti: Slabija sredstva ne izvlače sve, pa ste osuđeni na blanš kasnije. Jača sredstva rešavaju vas farbe ali ćete biti prilično nezadovoljni izgledom svoje kose i moraćete da je negujete.

 

hackmanoleg/gettyimagesplus