Rep, pletenica, punđa: Koje su frizure najbolje za trening?

by | avgust 21, 2023
frizure za trening

Frizure za trening moraju biti praktične i skloniti vam kosu sa lica. Ali, svi znamo da često vezivanje vodi oštećenju kose. Šta je rešenje?

Ako odlučimo da redovno treniramo, pre ili kasnije ćemo se zapitati kako najbolje da negujemo kosu, s obzirom na obilnije znojenje i češće pranje. A ako imamo dugu kosu, kako je vezati? I kako je  zaštititi od oštećenja?

Najbolje frizure za trening

Generalno, sve frizure koje podrazumevaju sklanjanje kose sa lica i sakupljanje kose, ostavljaju traga na vlasima. Bukvalno sve je oštećuju. Zato, žene koje treniraju trebalo bi da se orijentišu ka frizurama koje je sakupljaju na najmekši mogući način. Što je manje kosa zategnuta, to su oštećenja manja.

Članak se nastavlja posle reklama

Iz tog razloga, pletenice bi trebalo izbegavati. Labavi rep deluje kao dobra opcija, ali vam i dalje kosa može smetati pri treningu, stoga je bolje poseći za labavom punđom.

Frizure za trening za kratku kosu

Ako je kosa suviše kratka da bi bila vezana ili pokupljena u punđu, upotreba šnala i kopči se podrazumeva. Ipak, frizeri tvrde da je daleko bolji izbor traka za kosu koja ne izaziva oštećenja i prija kosi. I slobodno je perite češće, ali se trudite da je sušite prirodnim putem.

Može li često vezivanje ili upotreba šnala da ošteti kosu?

Apsolutno da, nažalost najrasprostranjeniji uzrok opadanja kose i gubitka kose sa određenog dela glave izaziva upravo vezivanje kose.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li žene koje se bave sportom treba na poseban način da neguju kosu?

Ako se bavite sportom na otvorenom, vaša kosa je izložena svim atmosferskim uticajima, posebno u toplim mesecima, pa je preporučljivo koristiti zaštitu od UV zraka.  Znojenje isto utiče na kosu, dobro je odmah ukloniti znoj sa kose čišćenjem bilo da se bavite sportom na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Dobar suvi šampon je nekada bolje rešenje za održavanje kose od čestog pranja, naročito ako sušite kosu fenom i izlažete je vrućim alatima za stilizovanje. Ako ne volite da koristite šampon za suvo pranje kose, onda perite kosu bez šampona i balsama

Članak se nastavlja posle reklama

Lična rutina nege je neophodna za zdravlje vaše kose, bez obzira na sportsku aktivnost. Dakle, sve vaše navike moraju biti usklađene sa tim. Posebna pažnja se može posvetiti upotrebi:

  • šampona sa niskim sadržajem sulfata, ako perete kosu više od 2 puta nedeljno;
  • restorativni balzam
  • termoprotektor koji se nanosi pre sušenja;
  • dobra četka koja nežno raspetljava kosu bez oštećenja.
Jelena Stanojkovic/iStock/GettyImagesPlus