Kako konzumiranje jogurta utiče na kožu?

Jogurt je superhrana za kožu i ima brojne pozitivne efekte na lepotu. Evo kako konzumiranje jogurta deluje na kožu.

by | 29 maja, 2023
Konzumiranje jogurta

Konzumiranje jogurta ili korišćenje maske za lice koja sadrži jogurt je velika stvar koju činite za svoju kožu.

Jogurt je superhrana za kožu i ima brojne pozitivne efekte na lepotu. Njegova poznata svojstva otkrivena su još u antičkom periodu, u domovini grčkog jogurta. Možda je baš taj tip jogurta dao značajan doprinos konceptu grčke lepote. Osim što se koristi još od davnina, nauka je dokazala da jogurt ima odličan uticaj na kožu. Evo kako konzumiranje jogurta deluje na kožu.

Kako konzumiranje jogurta utiče na kožu?

Kako jogurt deluje na ten

Dokazano je da redovno unošenje jogurta ili nanošenje jogurta na lice smanjuje fleke, mladeže i pege. Iako ove promene neće potpuno nestati, sigurno ćete imati mnogo čistiji i ujednačeniji ten.

maska za lice od jogurta

Nungning20/Getty Images Plus

Ukoliko želite masku za lice od jogurta, vrlo ju je lako napraviti. Jedna do dve kašičice jogurta biće sasvim dovoljne. Ukoliko želite, dodajte nekoliko kapi soka od limuna ili pomorandže kako biste još bolje nahranili kožu. Kombinovani sa jogurtom, ovi sokovi imaju sposobnost da kožu posvetle i ujednače ten.

Skupljanje pora

Ukoliko ne volite svoje široke pore, jogurt je odličan za vas. Da biste smanjili pore i zategli kožu dovoljno je da naneste jednu kašičicu jogurta preko lica. Sačekajte desetak minuta da koža upije masku, a zatim isperite lice hladnom vodom. Odmah nakon uklanjanja maske nanesite hidrantnu kremu ili maslinovo ulje. Iako ima veoma pozitivno dejstvo, jogurt može stvoriti osećaj zatezanja kože.

Konzumiranje jogurta pomaže u borbi sa borama

Jedan od najvećih benefita jorugta je to što sprečava starenje i pojavu bora. Naime, jogurt je pouzdano sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala. Oni lišavaju ćelije molekula kiseonika i tako im nanose štetu. Na ovaj način ubrzava se proces starenja. Jogurt pomaže da se spreči ili odloži ovaj proces.

Jogurt i akne

Mnogo je preparata za borbu protiv akni, neki su vrlo skupi, a jogurt im je prirodna alternativa. Jogurt je, takođe ključni sastojak mnogih lekova za akne, a vrlo je čest i u hranljivim maskama za lice. Jogurt je idealan za borbu protiv bakterija koje izazivaju pojavu bubuoljica ali i mikroba koje mogu naškoditi telu i koži.

konzumiranje jogurta

kazmulka/Getty Images Plus

Jogurt za opekotine od sunca

Još jedna korist od jogurta je ta što je on jedan od najboljih lekova za opekotine od sunca. Ukoliko se niste dovoljno štitili od UV zraka, jogurt će vam pomoći kao lek protiv crvenila i bolova. On umiruje kožu i vraća joj hemijsku ravnotežu. Jogurt je bogat cinkom koji ima rekord u izazivanju antiiflamatornih procesa.

Da li ste znali da je konzumiranje jogurta u ovoj meri korisno?

Jovana JevtićAndrii Bicher/Getty Images PLus