Pripremite kožu za sunce uz moćan antioksidant

by | 29 maja, 2023
sunčanje
Doktorka Katarina Bajec, lekar specijalista i autorka emisije Zdravo misli na kanalu Nova S, govori o načinu dodatne zaštite kože od UV zraka i kako najbolje pripremiti svoju kožu u letnjoj sezoni, ali i obezbediti dodatnu zaštitu

 

doktorka katarina bajecKada govorimo o zaštiti oštećenja kože od UV zraka, jedan od najmoćnijih antioksidanata svakako je beta karoten, provitamin vitamina A, tačnije prekursor vitamina A, koji se u telu pretvara u vitamin A.

Iako kreme za sunčanje koristimo neposredno pre izlaganja UV zracima, beta karoten, u formi suplementa, treba koristiti nekoliko meseci ranije, upravo kao pripremu kože za neizbežno letnje izlaganje suncu, ali i, ono važnije, kao prevenciju mogućih oštećenja izazvanih upravo UV zracima.

I sama sam veliki ljubitelj sportova na vodi, i koliko u njima uživam, toliko uvek imam na umu da na vreme moram da se pripremim i zaštitim od štetnih efekata UV zraka.

Krema za sunčanje sa visokim SPF-om je obavezna, i od nje se ne odvajam. Ali poslednjih godina, uz kremu za sunčanje, moja zaštita podrazumeva i redovnu suplementaciju beta karotenom, koju započinjem već u prolećnim mesecima, i nastavljam sve do jesenjih meseci.

Suplementacija proizvodom BiVits ACTIVA Beta Carotene

Preporučena dnevna doza beta karotena za odrasle, zdrave osobe iznosi 6 mg dnevno. Kao i vitamin A i beta karoten spada u grupu liposolubilnih (u mastima rastvorljivih) vitamina, koji mogu da se deponuju u organizmu, ukoliko se uzimaju u većim dozama od preporučenih, te o tome treba povesti računa.

Takođe, poseban oprez kod suplementacije beta karotenom treba da imaju pušači i osobe koje zloupotrebljavaju alkohol u prekomernim količinama. Studije su pokazale da kod ovih grupa suplementacija beta karotenom u velikim dozama (od 30 mg na naviše) značajno povećava rizik za nastanak karcinoma pluća, kao i drugih oblika karcinoma i nekih srčanih bolesti.

Uvek je poželjno da se pre započinjanja bilo koje suplementacije konsultujete sa vašim lekarom.

 

BiVits® ACTIVA Beta-Carotene

Predstavlja formulu koja u jednoj tableti obezbeđuje 6mg beta-karotena, prekursora (provitamin) vitamina A koji je neophodan za održavanje normalnog čula vida, zaštitu i zdravlje kože i sluzokože i normalnu imunološku funkciju.

Dean Drobot/iStock/GettyImagesPlus