Šta izaziva akne: Izbegnite greške u nezi kože

by | 18 septembra, 2023
Šta izaziva akne: Izbegnite greške u nezi kože; devojka dodiruje aknu na čelu

Zdrava koža lica je genetski rulet – neko ima sreće, a neko ne. Međutim, za probleme sa kožom nije kriva samo priroda, već i mi sami. Šta izaziva akne.

Šta izaziva akne: Koji su najčešći razlozi

Akne se najčešće javljaju u periodu adolescencije, ali muku sa njima muče i žene u zrelom dobu. Uzrok može biti hormonska neravnoteža ili samo pogrešna nega. U drugom slučaju, biće mnogo lakše rešiti problem.

Umivanje “da škripi”

Čišćenje kože važna je faza nege koja se ne shvata ozbiljno. Pravilno čišćenje će odrediti koliko je koža spremna za interakciju s narednim proizvodima. Ako se nakon pranja pojave neprijatne senzacije u vidu jakog zatezanja ili peckanja, vreme je da promenite umivalicu. Koža nije parket, a vi niste gospodin Proper da je čistite dok ne zablista. Toplo preporučujemo da agresivno sredstvo za čišćenje lica sklonite van vidokruga ili ga jednostavno bacite.

Izaberite onu umivalicu koja tačno odgovara pH vrednosti vaše kože. PH, ili acidobazna ravnoteža, je nešto na šta morate obratiti pažnju kada birate sredstvo za čišćenje. Svaki tip kože ima svoj pH nivo. Svaki proizvod za masnu ili problematičnu kožu sadrži kiseline. Ako je koža suva, trebaće joj lipidi zbog smanjenog pH. U ovom slučaju izaberite hranljivi i hidratantni gel za umivanje.

Zloupotreba alkohola

Proizvod koji je podjednako kriv za izbijanje akni kao što su to agresivne umivalice jeste losion koji sadrži alkohol. Alkohol ne samo da dehidrira kožu, već potpuno briše hidrolipidni sloj, zbog čega gubi zaštitne funkcije. To dovodi do suvoće, iritacije, crvenila i nove upale. Upozorenje! Osobe sa masnim tipom kože ne treba da se raduju što će ih alkohol, isušivanjem kože, osloboditi masnog sjaja. Ne možete prevariti telo: što je koža suvlja, to će više lučiti sebuma. A eto i idealne podloge za akne.

Mehanički piling

Piling na bazi koštica kajsije, zrna kafe ili bilo koje drugi mehanički piling neće dati željeni rezultat, već će samo pogoršati problem ili izazvati pogoršanje akni zbog abrazivnih čestica u njihovom sastavu. Piling povređuje kožu, a dodirivanjem grubih čestica upale samo širite infekciju i bakterije po licu. Miteseri neće nestati, već će dovesti prijatelje sa sobom u vidu novih apscesa i komedona. Ako želite da dobijete lagani efekat pilinga, zamenite mehanički piling enzimskim prahom.

Ulja

Ulja badema, jojobe, kajsije, čajevca i bilo koja druga kozmetička ulja su dobra i za vlaženje kože i za začepljenje pora. Moraju se koristiti sa oprezom: nisu pogodni za sve kao oblik nege. Devojke koje nikada nisu imale osip na koži mogu bezbedno da otvore novu bočicu, ali one koje su morale da se nose sa beskrajnom borbom sa aknama trebalo bi da odustanu od eksperimentisanja. Ulje, stvarajući film na koži, začepljuje pore, izazivajući novu upalu. Još jedna greška pri korišćenju ulja je što ih ne isperete nekoliko sati nakon nanošenja. Ulje nije serum ili krema, pa se koristi odvojeno od ostalih proizvoda.

Zaključak

Ono što nikako ne treba da radite jeste da dodirujete lice prljavim ili stalno istiskivanje bubuljica. To će samo ostaviti ružne kratere koje ćete kasnije samo s teškom mukom uspevati da uklonite. Što manje mehanički utičete na kožu, bolje će izgledati. Kozmetika za negu kože je umetnost koju je lakše savladati nego što se čini. Koži je potrebna pažnja i adekvatna nega. I samo povedite računa na ne ponavljate navedene greške. To je ključ da držite akne pod kontrolom.

Problematična koža: Šta narušava zaštitnu barijeru kože

Prostock-Studio/gettyimages.co.uk