Vaginalna suvoća i hijaluronska kiselina: Da li je ovo efikasno rešenje?

by | 3 oktobra, 2022
vaginalna suvoća

Čest problem žena i tokom reproduktivnog perioda, nakon intervencija, stresa… a pogotovo u periodu menopauze je vaginalna suvoća praćena peckanjem, svrabom i bolnim odnosom. Kombinacija mlečne i hijaluronske kiseline u obliku vaginaleta pomaže da se ovaj problem prevaziđe

 

Iako postoji veliki broj žena koje imaju problema sa vaginalnom suvoćom, to je još uvek tihi problem zbog kojeg dame osećaju neprijatnost da razgovaraju sa svojim partnerima, prijateljima, pa čak i lekarima. Ipak, zanemarivanje simptoma nije rešenje. Suvoća vagine može imati uticaj na dnevne aktivnosti žene, zdravlje i kvalitet života.

 

Vaginalna suvoća: kako je prepoznati?

 

Važno je znati simptome onoga što jednostavno može biti suvoća kako biste mogli potražiti odgovarajuća rešenja. Vaginalni svrab može biti pokazatelj. Osećaj peckanja ili žarenja vagine ključni je signal da imate suvoću vagine. Bolni odnosi su još jedan pokazatelj.

Najčešći simptomi vaginalne suvoće:

  • Osećaj suvoće i zatezanja
  • Svrab
  • Osetljivost / iritacija
  • Osećaj peckanja
  • Bol u vaginalnom području

 

Da li je suvoća vagine normalna pojava?

 

Da, to je sasvim normalno! 70% žena je u nekom trenutku svog života pogođeno suvoćom vagine. Suvoću vagine obično uzrokuje pad nivoa estrogena, na koji utiču brojni faktori od kontraceptivnih  pilula i stresa do porođaja, dojenja i menopauze. Upravo zbog toga suvoća vagine jeste problem koji je najizraženiji u periodu menopauze i, eventualno, trudnoće i dojenja.

 

Šta izaziva vaginalnu suvoću?

 

Ne mora uzrok da bude samo promena na nivou hormona, da bi vam se javio ovaj problem. Previše alkohola, premalo tečnosti, određeni dani u menstrualnom ciklusu, stres, nikotin mogu dodatno doprineti nedostatku vlažnosti i lubrikacije.

Suvoća vagine može se javiti i usled nekih medicinskih stanja, kao što su hiruške intervencije, histerektomija, terapija karcinoma, endometrioza, visok krvni pritisak ili dijabetes. Urinarna infekcija, infekcija Humanim Papiloma virusom ili vaginalna kandidijaza takođe mogu izazvati ovu neprijatnu pojavu.

 

Da li se vaginalna suvoća javlja samo tokom menopauze?

 

Suvoća vagine je čest simptom kod žena kada prolaze kroz menopauzu, a možda i mnogo godina kasnije. Nakon menopauze vrlo je česta i pogađa više od polovine žena u postmenopauzi u dobi od 51 do 60 godina. Međutim, suvoća vagine može se desiti u bilo kojoj dobi iz više razloga.

Nivoi estrogena počinju da se smanjuju kako se približava menopauza. Jajnici proizvode estrogen koji kontroliše razvoj karakteristika ženskog tela, poput dojki i oblika tela. Estrogen takođe igra značajnu ulogu u menstrualnom ciklusu i trudnoći. Estrogen održava tkiva koja oblažu vaginu vlažnim, gipkim,elastičnim i zdravim. Vaginalna sredina je blago kisela i to pomaže da područje bude zdravo, sprečavajući infekcije. Kako nivo estrogena opada, žene primećuju da sluznica vagine postaje tanja, suva, manje elastična. Međutim nizak nivo estrogena se ne javlja samo tokom menopauze.

U periodu nakon porođaja može doći do isušivanja vagine. Dojenje takođe može pokrenuti isušivanje vagine. Pušenje, imunološki poremećaji i lečenje karcinoma mogu biti krivci za suvoću vagine. Nedavno ste promenili kontraceptivne pilule? Promena u izboru kontraceptivnih sredstava može izazvati suvoću tamo dole. Tretmani karcinoma dojke takođe mogu poremetiti nivo hormona i pokrenuti suvoću vagine. Govoreći o tretmanima, anti-estrogenski lekovi mogu biti krivac za suvoću vagine. Određeni tretmani lekovima, kao što su lekovi protiv alergija i prehlade i neki antidepresivi, takođe mogu isušiti sluznicu, uključujući vaginalna tkiva.

 

Da li hijaluronska kiselina pomaže kod vaginalne suvoće?

 

Hidratacija je važna za celokupno zdravlje, samim tim i za zdravlje vagine. Bez hidratacije, tkivo vagine postaje ranjivo, javljaju se svrab, peckanje, osećaj žarenja, što dovodi do nelagodnosti i bola u intimnoj regiji.  Kao što negujemo lice hijaluronskom kiselinom, tako možemo i tkivo vagine. Hijaluronska kiselina višestruko uvećava svoj volumen, stvara sloj gela na površini vaginalne sluzokože, koji vraća prirodnu vlažnost, smanjuje zapaljenje i ubrzava proces oporavka oštećene sluzokože.

 

 

 

Oestrofact® HL

VAGINALNA SUVOĆA – Hijaluron za nju!

  • Vlaži i regeneriše vaginalnu sluznicu
  • Ublažava zapaljenje
  • Vaginalno podmlađivanje

Oestrofact HL vagitorije sadrže hijaluronsku i mlečnu kiselinu i koriste se za vlaženje vaginalne sluzokože u uslovima praćenim suvoćom vagine kao i za održavanje optimalne PH vrednosti vaginalne sluzokože

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko ssredstvo posavetujte sa lekarom, ili farmaceutom

Atlas Studio/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.