Suva koža nogu koja se peruta? 4 efikasna načina da rešite ovaj problem

by | 4 septembra, 2023
koža koja se peruta, nega suvih nogu

Da li i vama nakon leta kao suvenir ostaje suva koža koja se peruta? Naročito na nogama. Ili rukama. Ili, što je najgore – na licu. Otkrivamo 4 efikasna načina da umirite i hidratizujete noge

Kada su naše noge meke i glatke, osećamo da možemo da nosimo bilo šta. Ali, ponekad koža može izgledati grubo, suvo, pa čak početi da se peruta. Bili perutanje praćeno svrabom ili ne – ovo nije pojava koja nas oduševljava.

Zbog čega koža nogu postaje suva i peruta se?

Suva koža na nogama može biti uzrokovana mnogim faktorima, uključujući vruće kupke ili tuševe, vremenske uslove i brijanje – sve što koži oduzima prirodne hidratantne kreme i ulja. Dakle, suve noge nije uvek nešto što možemo sprečiti, ali se može lečiti pravim metodama i proizvodima.

4 efikasna rešenja ako vam se koža nogu peruta

1. Smanjite piling

Iako izgleda primamljivo ideja da svu tu perutavu suvu kožu uklonite dobrim pilingom i četkom – ovo je pogrešan pristup. Jak piling može samo da pogorša stvar. Kada vam se koža nogu peruta vreme je da pilinge svedete na jednom nedeljno. Time će te i potencijalnu dodatnu iritaciju kože koja je već isušena svesti na minimum.

2. Hidratacija

Potrebno je da se pozabavite hidratacijom i obnavljanjem suve kože. Više nije vreme za lagane i meke konzistencije krema, već je potrebno da posegnete za nečim jačim. Hijaluronska kiselina, Urea, masne kreme, vazelin –  ovo su sredstva koja bi trebalo mazati svako veče i sačekati da se dobro upiju. Osim što je važno da hidrirate kožu, važno je da osnažite njenu prirodnu barijeru kako bi se vlaga zadržala unutar nje.

 

Koža koja se peruta – super saveti za oporavak

Kada odaberete odgovarajuću hidratantnu kremu za suvu kožu, dodajte ovu brzu metodu korak po korak u svoju dnevnu rutinu. Rezultat će biti mekše, nežne noge.

  • Prvo se okupajte nežnim tečnim sredstvom. Izbegavajte oštre sapune, jer je veća verovatnoća da će oni isušiti kožu, a upravo se suva koža peruta.

  • Osušite noge čistom, mekom pamučnom tkaninom – grubi peškiri mogu dodatno ukloniti prirodna ulja, još više isušivši noge i time podstaći perutanje.

  • Nakon nežnog sušenja, dobro umasirajte dobar hidratantni losion u kožu kako biste zadržali vlagu. Najbolje je izabrati losion koji se brzo upija, tako da se možete obući i nastaviti sa danom.

3. Koristiti hidratantni gel za brijanje

Brijanje može biti jedan od uzroka perutanja nogu. Brijanje nogu može ukloniti prirodna ulja koja kožu održavaju mekom i hidratiziranom. Ono takođe stvara ogrebotine na koži, što može dovesti do suvoće. Da ne biste rizikovali suvu i perutavu kožu nogu, bolje je da koristite hidratantnu penu ili gela za brijanje, umesto da samo brijete noge vodom i običnim sapunom. Takođe je od vitalnog značaja da negujete noge nakon brijanja kako biste sprečili njihovo isušivanje.

4. Umirite suve noge koje svrbe

Svrab kože na nogama često je uzrokovan suvoćom – redovna hidratacija može pomoći u borbi protiv suve kože i smanjiti nastali svrab. Bez obzira da li vas svrbe potkolenice, butine ili vas cela noga svrbi, različiti faktori izazivaju suvu kožu nogu koja se peruta.

Suva koža koja se peruta: Šta smo naučili o njoj?

Suva koža nogu koja se peruta može biti neprijatna, pa je važno da se usredsredite na pronalaženje brzih, jednostavnih načina za vlaženje i umirivanje kože. I ne radi se samo o lečenju suvih nogu, neophodno je sprečiti isušivanje kože. Održavanje dobrog režima nege kože koji uključuje svakodnevno vlaženje, piling dva puta nedeljno i negu nogu tokom i nakon brijanja pomoći će vam da održite meke, zdrave noge na duži rok.

ProstockStudio/iStock/GettyImagesPlus