10 beauty navika koje (ukoliko već niste) odmah treba da usvojite

by | septembar 16, 2021
beauty navika

Sastavili smo listu beauty navika od koji nipošto ne smete da odustanete u nastojanju da očuvate zdravlje i lepotu svoje kože.

Pravilna nega osnovni je preduslov za lep izgled kože. Možda vam ova rečenica deluje stereotipno, ali sasvim je u redu da vas na to podsetimo. Čak i najpažljivije žene ponekad prave greške, pa ostavljaju šminku na licu preko noći ili povremeno izbegavaju SPF preparat. Upravo zbog toga, sastavili smo listu beauty navika koje obavezno treba da usvojite. Ukoliko ste to već učiinili – sve pohvale!

10 beauty navika koji će vam osigurati put do blistave i nežne kože

1. Koristiću hidratantne kreme/ losione nakon tuširanja

Članak se nastavlja posle reklama

Svi znamo da topla voda isušuje kožu, kao i da su kreme za lice i losioni za telo odlična sredstva za nadoknadu vlage i masnoće – naravno, ako se redovno koriste. Jedna mala izmena u vašem režimu nege pomoći će da i hidratacija kože postane navika baš kao i pranje zuba. Držite losion za telo na polici pored kade (ili u tuš-kabini). To će vas podsetiti da ga upotrebite dok vam je koža još vlažna, najkasnije deset minuta nakon tuširanja. Ako budete duže čekali, koža će početi da gubi vlagu. I još nešto, koristite pakovanja s poklopcem koji se spušta, a ne s pumpicom – tako ćete sprečiti prodor bakterija u losion.

2. Zaštitiću kožu od sunca – svaki dan!

Kompulsivne navike generalno su neprihvatljive, osim ako nije u pitanju zaštita kože od dejstva sunca (tokom cele godine). Eksperti savetuju svakodnevnu primenu SPF faktora (minumum 30) i često obnavljanje sloja zaštitnog preparata. Ipak, mnogim ženama smeta težina ovih krema koju osećaju na licu (zbog dodatka SPF-a!). Zato, koristite preparate koji su nemasni i ređe konzistencije. Smeđe fleke, naboranost i koža poput pergamenta već su dovoljni znaci štetnog dejstva sunca, a najčešće se uočavaju na vratu žena koje ne koriste zaštitu. Sigurni smo da vi ne želite da postanete jedna od njih!

Članak se nastavlja posle reklama

3. Ukloniću mejkap svake večeri

Otkad ste počeli da se šminkate, jasno vam je da je kombinacija mejkapa i masne kože pogubna i da može uzrokovati pojavu akni. Osim toga, šminka može da veže i slobodne radikale iz vazduha (na primer: iz izduvnih gasova) i da ih zadrži na koži. Ne čekajte odlazak na počinak da biste očistili lice – učinite to čim stignete kući! Tako vam umor više neće biti izgovor. Takođe, hidratantne maramice za skidanje šminke možete držati i na noćnom stočiću pored kreveta. Tako će vam uvek biti pri ruci.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Očistiću lice nakon treninga

Mnoge žene, iz različitih razloga, izbegavaju tuširanje u fitnes centru posle treninga, pa se suočavaju s pojavom akni i na licu i telu. Stručnjaci zato savetuju da na trening obavezno nosite bar odeću koja upija znoj, a u svoju torbu za fitnes ubacite i vlažne maramice (najbolje one sa salicilnom kiselinom!). Odmah nakon treninga istrljajte njima lice, leđa i dekolte i obucite čistu pamučnu majicu. Naravno, istuširajte se čim stignete kući.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Zašto je koža vrata, dekoltea i ruku podložnija bržem starenju?

5. Ići ću na dermatološki pregled mladeža jednom godišnje

Dermatološki pregled mladeža prema ovoj dinamici od krucijalnog je značaja za sprečavanje kancera kože. Ako vam je lakše, zakažite sve važne preglede (sistematski, ginekološki, mamografija i dermatološki) u nizu, i to u relativno mirnom periodu godine, na primer – nakon godišnjeg odmora ili kada deca krenu u školu. Tako ćete ih lakše obaviti nego da brinete o svakom pojedinačnom.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Redovno ću raditi piling kože

Ubrzavanjem prirodnog procesa uklanjanja izumrlih ćelija s površine kože možete znatno popraviti njen izgled. Do 30. godine života ovaj proces se usporava, kad je potrebno čak 28 dana za potpunu regeneraciju kože. Za to vreme ćelije kože će se isušiti i izgubiti elastičnost – osim ako ne pokrenete obnavljanje pomoću eksfolijacije. Eksperti preporučuju primenu nežnog piling sredstva jednom ili dva puta nedeljno, a hemijski piling (koji rastvara materiju koja zadržava izumrle ćelije na koži) u druga dva dana u nedelji.

7. Neću zanemariti negu ruku

Članak se nastavlja posle reklama

Šake su nesumnjivo najizloženije različitim uticajima tokom dana (posebno danas!)– počevši od nepovoljnih vremenskih uslova i poslova koje obavljamo do česte dezinfekcije i neadekvatne nege, ili pak njenog izostanka. Da biste sprečili dehidrataciju noktiju i kože ruku, koristite hidratantna sredstva za negu. Primenite isto pravilo i sa sapunima. Još saveta: u kući (i u kancelariji) uvek imajte kreme za ruke sa SPF-om. Šake su, baš kao i lice, stalno izložene dejstvu sunčevih zraka. Tokom noći, utrljajte u njih losion sa alfahidroksilnom kiselinom (previše je gusta i teška za dan), a ako vam je koža ispucala, koristite kremu sa ši puterom. Za potpunu regeneraciju kože i efikasnije dejstvo kreme nakon ovog postupka stavite pamučne rukavice.

8. Biću strpljiva u iščekivanju rezultata

Čekanje prvih rezultata po uvođenju novog režima nege za mnoge žene jeste test strpljenja. Na primer, prvi vidljivi efekti kvalitetne antiejdž kreme mogu se manifestovati tek nakon šest nedelja primene. Zato, nemojte odustajati. Ovo pravilo takođe se odnosi na sredstva za izbeljivanje kože, kao i ona protiv akni. S druge strane, ako ni posle šest nedjelja ne primetite nikakav boljitak, znači da vam određeni preparat ne prija.

Članak se nastavlja posle reklama

9. Redovno ću prati četkice za nanošenje mejkapa

Ostaci šminke i masnoća s kože, koji se s vremenom nakupljaju na četkicama, plodno su tlo za razvoj bakterija. Idealno bi bilo da četkice perete jednom nedeljno, ali to je prilično preambiciozno za današnji tempo, prepun obaveza. Biće dovoljno ako to budete radili i jednom mesečno – u mlakoj vodi s tečnim sapunom za ruke ili bebi šamponom. Dobro isperite četkice, ocedite vodu, formirajte im stari oblik i sačekajte da se prirodno osuše.

10. Držaću ruke dalje od lica

Članak se nastavlja posle reklama

Kad se akna pojavi na licu, malo je žena koje neće pokušati same da “reše” problem. No, čim prstima dodirnete kožu, na njoj ostavljate nečistoće koje zatvaraju pore. Onda, kako da budete disciplinovani? Prvo, morate da naučite da se kontrolišete i tako sprečite svaki pokušaj “intervenisanja” na licu. Potom, oslobodite se uveličavajućih ogledala u kući i zaposlite ruke nečim drugim. Ako ipak pokleknete, utrljajte u kožu kremu na bazi hidrokortizona, koja će ublažiti upalu i nastanak trajnih ožiljaka.

lepotaizdravlje.rsyacobchuk/IStock via Getty Images