Novi „ageless“ rečnik: Ovo su termini koje morate znati!

by | avgust 5, 2021
ageless

S obzirom na brzinu kojom se razvija kozmetička industrija, novi “ageless” rečnik donosi nam i neke sasvim nove termine za koje dosad definitivno nismo znali!

Trudimo se da iz upotrebe izbacimo termin antiaging – koji starenje predstavlja kao nepoželjnu pojavu protiv koje treba da se borimo. U nedostatku boljeg termina, prihvatili smo izraz agelesskojim želimo da naglasimo da cilj treba da nam bude, bez obzira na godine, da se osećamo što je moguće bolje.

Neke od nas na tom putu opredeljuju se da se prepuste tome da se sve dešava prirodno, dok drugima samopouzdanje pružaju inovativni  tretmani koje nudi kozmetička dermatologija. Oba pristupa su legitimna a koji ćemo odabrati zavisi samo od nas. U svakom slučaju, srećni smo što danas imamo mogućnost da biramo hoćemo li stariti stoprocentno prirodno ili ćemo koristiti dostignuća moderne nauke. Važno je samo da izaberemo onaj pristup koji će činiti da se osećamo maksimalno dobro u svim etapama svom života.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovoga puta, vodimo vas na put kroz inovacije koje nudi kozmetička dermatologija. Donosimo najnovije tehnologije i sastojke, ali i najnovije termine s kojima ćete se susretati u potrazi za tretmanom koji će odgovarati baš vama, u ovom trenutku.

Novi ageless rečnik – sve što treba da znate

AHA kiseline

Alfa hidroksilne kiseline predstavljaju kiseline iz voća koje su rastvorljive u vodi. One utiču na hidriranje kože, bolju cirkulaciju, posvetljuju ten, sprečavaju pojavu akni i pmažu pri apsorpciji drugih sastojaka.

Članak se nastavlja posle reklama

Botoks

Botoks je već odavno u životima mnogih od nas. Koristi se za prikrivanje finih linija i bora na licu. Rezultat je odmah vidljiv, a traje u proseku oko tri meseca.

Članak se nastavlja posle reklama

Dermalni filer kalcijum hidroksiapatitom (Radiesse)

Ovaj filer stimuliše produkciju kolagena u telu. U suštini, čine ga iste supstance od kojih su sastavljene naše kosti, a preporučuje se za bradu, vilicu i jagodice. Isto tako, ovaj filer je prvi proizvod ove vrste odobren da se koristi za podmlađivanje ruku. Daje momentalne rezultate, koji traju od 12 do 18 meseci.

Članak se nastavlja posle reklama

Dermalni fileri poli(laktidnom) mlečnom kiselinom (Sculptra)

Sculptra stimuliše proizvodnju kolagena, a koža nakon tretmana bude mekana i zategnuta. Rezultati su vidljivi šest nedelja nakon tretmana. A savetuje se više ovakvih tretmana.

Članak se nastavlja posle reklama

EmSculpt

Magnetna polja koriste se kako bi se mišići brzo kontrahovali. To dovodi do bržeg sagorevanja kalorija, a samim tim i do mršavljenja. U pitanju je jedan od najefikasnijih neinvazivnih tretmana uklanjanja masnih naslaga i izgradnje mišića. Rezultati traju oko godinu dana, nema poznatih nus pojava, a potrebno je oko četiri tretmana (dva sedmično) za vidljive rezultate.

EmSculpt Neo

Članak se nastavlja posle reklama

Ovaj tretman koristi i magnetna polja i radio frekvenciju za smanjenje masnih naslaga i izgradnju mišića. Potrebna su dva tretmana, a rezultati su vidljivi godinu dana. Zasad nuspojave nisu zabeležene.

Frakcijski tretman laserom

Može biti ablativni i neablativni. Neablativni tretman uključuje CO2 lasere koji ispravljaju fine do srednje bore, pege od sunca i izjednjačavaju ten. Ablativni laseri služe da uklone dublje bore i ožiljke.

Članak se nastavlja posle reklama

Hemijski piling

Ovaj piling uklanja gornji sloj kože, a može biti površan, srednji i duboki. Nakon pilinga, na koži raste novi, sveži sloj kože, koji može da prikrije pigmentaciju, akne, da umanji pore i bore.

Hijaluronski fileri (Juvederm, Restylane)

Članak se nastavlja posle reklama

Zasnivaju se na hijaluronskoj kiselini. U pitanju su gelovi glatke konzistencije koji se sastoje od prirodne hijaluronske kiseline – normalnog sastojka kože. Njihova uloga je da koži daju puniji i elastičniji izgled čime se stvara otpornost na nastanak novih bora. Hidriraju kožu i daje joj volumen.

IPL

U pitanju je svetlosni uređaj koji targetira crvenilo, od rozacee do opekotina i pega od sunca. Može da se tretira i lice i telo. Ovaj tretman je dugotrajan.

Kolagen

Kolagen je protein koji služi kao vezivno tkivo kostiju, kože, ligamenata, mišića. Nakon 25. godine, produkcija kolagena u našem telu opada, a nakon 50. godine gotovo sasvim i prestaje. To dovodi do pojave bora, fleka, gubitka elastičnosti kože i sl.

Kriolipoliza

Poznata i kao „coolsclupting“, ovaj tretman zamrzava ćelije sala, a samim tim one izumiru. Nakon nekoliko nedelja dolazi do smanjenja obima na određenim delovima tela. Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da uništavanje masnih ćelija na određenim delovima tela može da dovede do uvećanja preostalih masnih ćelija na drugim delovima tela. Veoma je važno da se pre bilo kog tretmana posavetujete sa stručnjakom kojem verujete.

Pročitajte i… Ageless trikovi zvezda

Kybella

Kybella predstavlja tretman uklanjanja podbratka (duple brade). Njime se razgrađuju masne naslage u predelu brade, a posle jednog tretmana, naslage su trajno uništene.

Laserska lipoliza

Tretman uključuje lokalnu anesteziju i lasersko vlakno koje se ubacuje ispod sloja kože kako bi topio masne naslage i zatezao kožu. Nuspojave su modrice i oticanje, ali rezultati su trajni.

Lipoliza radio talasima

Ovaj tretman koristi se za sagorevanje masnih naslaga uz pomoć električne struje. Nema nuspojava.

Mikroiglice

Mikroiglice (engl. microneedling) je uređaj napravljen od mnogo malih igala koje vrše višestruke kontrolisane ubode i stvara mikropukotine. Tada organizam prirodno reaguje i proizvodi kolagen, koji zatim zateže kožu, uklanja bore, proširene pore i pojačava se elastičnost.

QWO

Tretman ubrizgavanja kolagena u telo u cilju razgradnje celulita. Rezultati su brzo vidljivi, nakon tri sedmice, a traju i do tri godine.

lepotaizdravlje.rsLightFieldStudios / iStock / Getty via Guliver