Anticelulit pilinzi od kafe: Da li zaista deluju?

by | april 18, 2022
Anticelulit pilinzi

Anticelulit pilinzi od kafe koriste se već decenijama u bjuti rutini, a nas je interesovalo jesu li zaista efikasni u borbi protiv narandžine kore?

Celulit pogađa i muškarce i žene, a najčešće javlja se na butinama i zadnjici. Jednom kada ga dobijemo, veoma je teško rešiti ga se.

Međutim, u većini slučajeva efekat narandžine kože se može smanjiti. Naime, stručnjaci kažu da se celulit može umanjiti redovnim vežbanjem, ispijanjem dovoljno tečnosti, zdravom ishranom i različitim tretmanima. A ti tretmani uglavnom uključuju dubinske masaže. Uz sve to, mnogi koriste i pilinge od kafe, a da li on zaista pomaže?

Anticelulit pilinzi od kafe – da ili ne?

Kofein iz kafe pomaže u širenju krvnih sudova, a samim tim, umanjuje se i vidljivost udubljenja na koži, odnosno celulita. Budući da kofein ima i stimulišuće efekte, poboljšava cirkulaciju i uklanja višak vode, koža se samim tim i zateže.

Kafa je bogata i antioksidantima, koji pomažu celokupnom zdravlju kože. Tu spadaju i fenoli, biljne supstance koje umanjuju broj slobodnih radikala u telu.

Pročitajte i… 7 vežbi za telo bez celulita

Još jedan benefit anticelulit pilinga od kafe jeste što kafa, zbog same strukture, pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, ostavljajući kožu glatkom i sjajnom.

Samo masiranje prilikom pilinga pomaže u limfnoj drenaži, te zateže kožu i umanjuje vidljivost celulita.

Ipak, dalja istraživanja na ovu temu su potrebna da bismo sa sigurnošću tvrdili da je piling od kafe dobar u uklanjanju celulita.

DIY anticelulit piling od kafe

Pomešajte mlevenu kafu (najbolje tursku) s vodom dok ne postignete željenu gustinu. Količina zavisi od dela tela koji ćete tretirati. Ukoliko imate suvu kožu, u mešavinu dodajte malo kokosovog ili maslinovog ulja.

Zatim nanesite smesu na čistu kožu i nežno masirajte problematična područja. Možete koristiti i četku za kožu. Masirajte pet minuta pa isperite.

Biće potrebno nekoliko nedelja do prvih vidljivih rezultata.

lepotaizdravlje.rstriocean / iStock / Getty via Guliver