Saveti iz kuhinje: Namirnice koje ne treba podgrevati

by | april 18, 2022
Namirnice koje ne treba podgrevati

Otkrivamo vam namirnice koje ne treba podgrevati, kao i odgovor na pitanje zašto je to tako.

Mnoštvo obaveza i brz način života razlog su zašto domaćice često tokom vikenda pripremaju unapred obroke za narednih nekoliko dana, pa ih naknadno podgrevaju.

Ukoliko i vi imate običaj da hranu naknadno podgrevate, povedite računa o tome šta smete, a šta nikada ne bi trebalo da pogrevate, jer pojedine namirnice gube svoje hranljive sastojke i supstance, a neke čak postaju i toksične na ovaj način.

Članak se nastavlja posle reklama

Namirnice koje ne treba podgrevati

Crveno meso

Pečeno crveno meso ne treba podgrevati jer tokom termičke obrade ono menja strukturu u oblik koji ne odgovara našem telu. Naime, kada se proteini iz mesa naknadno zagrevaju oni menjaju sastav, zbog čega ih organizam veoma teško vari, a osim tegoba sa varenjem, meso može postati i toksično.

Piletina

Isto kao i kod crvenog mesa, i kod živinskog mesa dolazi do promene u sastavu proteina što može izazvati probleme sa varenjem. Pileće i ćureće meso trebalo bi jesti isključivo hladno, bez ikakvog podgrevanja, posebno piletine, koja sadrži više proteina od crvenog mesa. Ukoliko ipak želite da pogrejete živinsko meso, neka to bude na slabijoj temperaturi i duže zagrevajte.

Pročitajte i… 5 stvari koje se mogu dogoditi ako prestanete da jedete meso

Spanać, cvekla, celer i šargarepa

Ovo povrće u sebi sadrži nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam. Spanać je najrizičniji u ovoj grupi i uvek ga jedite u isključivo svežem obliku ili odmah posle pripreme. To ne znači da ove namirnice ne možete jesti i sutradan, ali ih, ipak, nemojte podgrevati jer su ukusne i hladne. Celer, koji se često koristi za supe, obavezno treba izvaditi nakon kuvanja, zajedno sa šargarepom, i jesti sveže pripremljen. On takođe sadrži nitrate.

Članak se nastavlja posle reklama
Supa

Kao što smo već pomenuli, iz domaće supe neophodno je izvaditi povrće, naročito celer, prilikom podgrevanja, ali i meso. Naime, ako planirate da jedete supu i sutradan, procedite je i ostavite samo bistru tečnost u frižider. Ukoliko želite da je poslužite nekog drugog dana, nakon dužeg vremenskog perioda, možete je spakovati u plastičnu kutiju i staviti u zamrzivač.

Krompir

Namirnica koju svi veoma rado jedemo kao prilog ili glavno jelo, u raznim kombinacijama, nikako ne bi trebalo da podgrevamo. Krompir, naime, usled podgrevanja gubi svoja nutritivna svojstva, a čak postaje i toksičan. On je najzdraviji kuvan, a jedite ga odmah nakon pripreme ili čak hladnog – tada sadrži najveći procenat otpornog skroba zaslužnog za dugotrajan osjećaj sitosti i ima probiotsko dejstvo.

Članak se nastavlja posle reklama
Jaja

Jaja nikako ne bi trebalo podgrevati jer postaju toksična zbog izlaganja visokoj temperaturi. Međutim, to ne važi za jela gde su jaja umešana u sosove, poput bešamela, već samo na obroke s kuvanim ili pečenim jajima, poput musake.

Pečurke

Pečurke je najbolje jesti odmah nakon pripreme, ili hladne ukoliko odstoje, ali ih nikako ne smete podgrevati. Sastav pečuraka se, takođe, zbog proteina koje sadrže, lako menja podgrevanjem, usled čega one mogu da izazovu razne probavne probleme, a i gube svoje zdravstvene prednosti. Isto važi i za supe, čorbe, kao i za rižoto, koji se prave s pečurkama. Ukoliko baš morate da ih grejete. neka to bude blago zagrevanje na temperaturi do 70 stepeni.

Članak se nastavlja posle reklama

Namirnice čiji se sastav podgrevanjem ne menja mnogo su integralne žitarice jer najmanje gube na nutritivnim vrednostima, dok njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. To su pirinač, proso, ječam i zob.

lepotaizdravlje.rsevgenyatamanenko / iStock via Getty