Da li ste za kafu? Naučnici kažu da je potvrdan odgovor – pravi odgovor!

by | 6 maja, 2017

Sve, koji početak dana ne mogu da zamisle bez kafe, obradovaće zaključci Evropske agencije za bezbednost hrane. Oni su, na osnovu naučnih istraživanja o dejstvu kofeina na ljudsko zdravlje, zaključili da je ukupni dnevni unos kofeina manji od 400 mg bezbedan, te da ne nosi ni kratkoročne, ni dugoročne rizike za zdravlje ljudi. Pitanje koje se odmah nametne je – a, koliko je to kafa?

Foto: Pixabay

Jasno je da nije svejedno da li pijemo espreso, filtriranu ili ovu našu, koju neko zove „turska“, neko „domaća“. U proseku, jedna šoljica te kafe ima od 60 do 80 mg kofeina, a i skromno znanje iz matematike dovodi nas do zaključka da dnevno možemo da popijemo 4-5 kafa, ali pod uslovom da kofein unosimo u organizam samo na taj način.

Međutim, ljubitelji kafe ne samo da će moći da uživaju bez bojazni da štete svom organizmu, već će znati da mu donose blagodeti. Došlo se do zaključaka da unos preko 300 mg smanjuje rizik oboljevanja od depresije kod žena, karcinoma prostate kod muškaraca i moždanog udara kod oba pola! Ovo je došlo kao iznenađenje i za naučnu zajednicu, ali u najavi ima još dobrih novosti.

Budući da svi mi umemo da pamtimo samo ono što nam se dopada, a istog trenutka zanemarimo sve što nam ne odgovara, naglasićemo da prevelik unos kofeina nije poželjan. Dakle, kafu – kao i sve ostale stvari koje nas raduju – treba koristiti u normalnim količinama.

Foto: Pixabay

Ukoliko se pitate da li kafa, kad joj se doda mleko, postaje bolja za naš organizam ili ne, odgovor je – sasvim je svejedno. U jednom intervjuu doktorka Jagoda Jorga, kojoj je upravo ishrana specijalnost, rekla je: “Dodavanje mleka je pitanje ukusa, ne zdravlja. Postoje mnoge kafe koje se tako piju. Mleko sigurno ne šteti, proteini mleka vezuju hlorogensku kiselinu i generalno tanine što nekim osetljivim stomacima prija, pogotovo ujutro na prazan stomak”.

Međutim, ona je skrenula pažnju na nešto što često zanemarujemo, a to je da li u kafi posoji samo – kafa. “Kad ljudi pročitaju da je dodata spelta ili ječam, pomisle da to nije loše, je im zvuči zdravo. Međutim, problem je što se na visokim temperaturama, koje se ne primenjuju u pekarskoj industriji, već samo pri prženju za napitak, oslobađaju kancerogene materije – dioli poznati kao 3 MCPD, i to u veoma velikim koncentracijama. Druga česta zamena je cikorija, koja dovodi do produženog menstrualnog krvarenja”.

Budući da nismo hemičari, a i da jesmo ne bismo mogli da po supermarketima vršimo analize robe, ostaje nam samo jedna mogućnost – da prehrambene proizvode kupujemo od proverenih proizvođača. Intersantno je da smo pre par dana identičan savet dobili od modnog stručnjaka, pričajući o materijalima od kojih se šiju odevni predmeti, ali o tome ćemo pisati u nekom od sledećih tekstova.

Pročitajte i…  Sprečite nastanak raka: Kafa štiti jetru od bolesti 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.