Gde grešimo prilikom depilacije?

by | jun 1, 2018

Iako su mnoge od nas počele da se depiliraju, ili briju, još u osnovnoj školi (kad verovatno još uvek nije bilo pravog razloga za to), dugo iskustvo nije garancija da ne pravimo početničke greške. Otkrivamo vam neke od najčešćih depil-zamki i pomažemo vam da ih izbegnete.

GREŠKA 1: Izostavljanje pilinga
Eksfolijacija je najbolja preventiva za urastanje dlaka, bez obzira na metod njihovog uklanjanja. Ukoliko se već borite s uraslim dlačicama, uradite piling nekim blagim sredstvom iz ove kategorije. Da biste sprečili ovu neprijatnu pojavu, svakodnevno koristite losion za telo sa alfahidroksilnim kiselinama (AHA). Ovi preparati omekšavaju sloj izumrlih ćelija, čime se sprečava zadržavanje dlake ispod kože. Ako ste skloni urastanju dlaka nakon depilacije toplim voskom, utrljajte AHA losion u oblast za depilaciju dva dana pre i tri dana nakon tretmana u salonu.

GREŠKA 2: Pravljenje grimasa pri čupkanju obrva
Čupkanje obrva nije trenutak da pravite grimase u ogledalu – bilo da se radi o pokušaju da bolje vidite šta radite ili o stiskanju očiju usled bola. Podizanje obrva narušava njihovu prirodnu liniju rasta i onemogućava simetrično oblikovanje. Najbolje je da opustite lice koliko god to možete. Ako vam smeta bol izazvan čupkanjem, deo ispod obrva protrljajte kockom leda, što će delovati kao svojevrsni lokalni anestetik.

Pročitajte i… Šest načina da vam depilacija intimne zone bude prijatnija

GREŠKA 3: Brijanje rano ujutru
Brijanje na kraju jutarnjeg tuširanja jeste ušteda vremena, ali ne daje ravnomerne rezultate niti glatku kožu. Tokom noćnog sna noge otiču, što znači da je određen deo dlake uvučen u kožu. Najbolje je da se brijete uveče – radi preciznijeg rezultata.

 

GREŠKA 4: Depilacija u toploj kupci
Duži boravak u toploj vodi takođe izaziva blago oticanje nogu, zbog čega brijanje i kupanje ne treba istovremeno da se odvijaju. No, ako iz određenih razloga to ipak želite da uradite, neka to bude na samom početku – u prvih deset minuta u kadi. Što duže budete čekali, koža nogu delovaće pod prstima kao kaktus!

GREŠKA 5: Česte depilacije voskom
Potreba da se ponovi depilacija ili, još gore, da se posegne za brijačem na prvi znak malja sasvim je razumljiva. Ipak, pokušajte da se suzdržite. Između dve depilacije toplim voskom moraju proći četiri nedelje, kako bi dlaka postigla adekvatnu dužinu da bi je vosak mogao ”uhvatiti”. Pravilo je da malje na preponama i nogama treba da budu dužine šest milimetara, a deblja i čvršća dlaka dužine oko centimetar.

GREŠKA 6: Nepravilna depilacija kod kuće
Ovaj postupak u kozmetičkom salonu uvek deluje krajnje jednostavno – koža se ravnomerno premaže voskom i prekrije se trakama gaze koje se energično vuku. No, ako pokušate to da uradite u kućnim uslovima, postoji jedna ključna stvar koju morate da imate na umu: uvek zategnite kožu u suprotnom smeru. Ako to ne učinite, posledice će biti veliki – bolni podlivi.

GREŠKA 7: Depilacija voskom tokom onih dana
Menstracija je verovatno jedan od faktora kojima se vodite kad zakazujete depilaciju nogu u salonu. Ipak, o tome treba da razmišljate i kada uklanjate malje s drugih delova tela, ako želite da izbegnete pojačan bol. Hormonski disbalans i pojačan dotok krvi samo su neke od promena za vreme menstruacije zbog kojih se snižava prag bola. Gotovo sve žene osećaju više neprijatnosti tokom depilacije neposredno pre, tokom i odmah nakon menstruacije. Najbolje je da radite depilaciju na sredini ciklusa, u vreme ovulacije.

U galeriji pogledajte neizostavne depil-saveznike!

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.