Tri greške koje pravimo kad lakiramo nokte

by | 18 novembra, 2020
Zanoktice, Lepota i zdravlje

Iako se čini da ne postoji jednostavnija stvar od lakiranja noktiju, ono može biti veoma frustrirajuće, jer ponekad nokti, čak ni posle mnogo uloženog truda, ne izgledaju besprekorno. Kako biste što duže imale uredan i lep manikir, trudite se da izbegnete tipične greške koje pravimo kad je u pitanju lakiranje noktiju. (Pročitaj: Sve što treba da znate o različitim stilovima noktiju i – koji je najbolji oblik za vas)

Ne posvećujete dovoljno pažnje njihovoj čistoći 
Pre lakiranja noktiju, treba ih detaljno očistiti alkoholnim sirćetom (vidljiva i skrivena prljavština se na njima nakupila tokom dana). Ukoliko primetite ostatke laka, pređite nokatnu ploču acetonom, kako biste osigurale da su nokti savršeno čisti. Važno je da nakon korišćenja acetona ili pranja ruku uvek sačekate da se nokatna ploča potpuno osuši, kako ne bi pucala. Time ćete osigurati i da lak duže traje, kao i da ne izgleda reljefno.

oblik noktiju

Pravilno lakiranje noktiju

Žurite, pa ne koristite bazni lak, ni top coat
Bazni lak treba da bude drugi korak pri sređivanju noktiju jer garantuje dužu postojanost laka. Nanesite ga na celu površinu, posebno vodeći računa o vrhu jer je taj deo nokta najpodložniji listanju i pucanju. Ukoliko želite intenzivnu boju, pre nego što nanesete drugi sloja laka, sačekajte da se prvi potpuno osuši. Nakon što završite sa lakiranjem, ne zaboravite top coat uz koji će se nokti brže osušiti, a boja biti postojanija i lepša.

Zaboravljate na važnost održavanja
S vremena na vreme nokte treba namazati uljem ili lakom s vitaminima, koji će poboljšati njihov kvalitet i sprečiti listanje i pucanje. Neophodna je i redovna nega okolne kože, kao i sređivanje zanoktica, kako bi vaš manikir uvek izgledao besprekorno.
Ukoliko za čišćenje kuće koristite neke agresivne hemikalije, kožu ruku i nokte obavezno zaštitite rukavicama. Hemijska sredstva mogu oštetiti površinu nokta, pa je odgovarajuća zaštitna oprema najbolji način da to sprečite. (Pročitaj: Oblik ruke, prstiju i noktiju otkriva karakter, ali ukazuje i na zdravstvene probleme)

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver