Eksperti otkrivaju: Ovo su neočekivani uzročnici akni…

Mnogi nisu ni svesni da neočekivani uzročnici akni "vrebaju" sa različitih strana, te da male korekcije određenih životnih navika mogu biti od velike pomoći

by | 14 marta, 2021
neočekivani uzročnici akni

Akne nisu samo dobro poznat pratilac puberteta. Ova neugodna (često i bolna pojava) sve češće se beleži i kod žena u zrelom dobu, a stres, neadekvatna ishrana, fluktacije hormona, kao i višesatno nošenje maske tipični su okidači. Iskustvo pokazuje da se akne – prema statistikama  – javljaju kod više od 85% osoba u nekom trenutku života. Zapravo, 50% dvadesetogodišnjaka, 30% tridesetogodišnjaka i 25% četrdesetogodišnjaka suočava se s ovim problemom. No, mnogi  nisu ni svesni odakle sve vreba „opasnost“, odnosno koji su to neočekivani uzročnici akni. (Pročitajte i: Akne zbog maske? Jednostavna rešenja i za ovu nevolju)

Zašto nastaju akne?

Uklanjanje telesnih malja

Ponekad  neodgovarjuća tehnika za uklanjanje dlačica izaziva pojavu akni. Na primer, dermaplaning (tretman eksfolijacije koji se radi brijačem) sjajan je način za uklanjanje sitnih i mekih dlačica na licu. Međutim, ako je vaša koža masna, ili ukoliko imate akutne akne na licu, ovaj postupak može da uslovi prekomernu produkciju sebuma i dodatnu iritaciju, te tako i pojavu još većeg broja akni. U tom slučaju, lasersko uklanjaje dlačica bolja je opcija.

Nečista jastučnica

Jedno pitanje: koliko često menjate jastučnicu? Imajte na umu da bakterije mogu da se sakupljaju i u tkanini, te je najbolje da to činite jednom nedeljno. Zapravo, potrudite se da vam to pređe u naviku!

Preparati za kosu

Određene materije u sastavu ovih preparata sjajne su za vlasi. No, one istovremeno mogu da naruše prirodnu ravnotežu u koži duž linije rasta kose, kao i na vratu, ramenima i leđima. Potražite sredstva za negu i oblikovanje kose s materijama koje su izrazito blage prema koži.

Mobilni telefon

Kada ste poslednji put očistili ekran svog mobilnog telefona? Sudeći prema rezultatima istraživanja, na mobilnom telefonu može se naći čak deset puta veća koncentracija bakterija nego na toaletnoj dasci. Dakle, svaki put kada prislonite telefon na uho, vi u osnovi izlažete kožu štetnom uticaju bakterija s vašeg telefona. A to takođe može da bude okidač za pojavu akni.

Kvalitet sna

Simptomi određenih oboljenja kože, poput ekcema, pogoršavaju se ukoliko vam je san narušen. Isto važi i za pojavu akni. Postarajte se da vaš noćni san traje od sedam do devet sati, koliko preporučuju i strunjaci. (Otkrijte i: Promenite navike i poboljšajte kvalitet sna)

 

lepotaizdravlje.rsFoto: Pixland , Pixland / Getty Images Plus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.