Različiti benefiti kupke: 5 prirodnih recepata sa esencijalnim uljima

by | septembar 7, 2021
kupka

Benefiti kupke mogu biti zaista raznovrsni – od dejstva protiv prehlade do kvalitenijeg sna. Uz dodatak određenih prirodnih sastojaka, vreme koje provedete u toploj, mirišljavoj kupki višestruko će vam se isplatiti.

Topla kupka nakon napornog dana zaista je učinkovit, relaksirajući tretman. Osnovna namena kupke i jeste opuštanje uma i tela. A da li ste znali da ona i organizmu i koži može da obezbedi niz drugih benefita? I to na veoma jednostavan način – dodavanjem određenih prirodnih sastojaka. U nastavku vam otkrivamo i kojih…

Sve ovo su benefiti kupke!

Rukovodite se trenutnim raspoloženjem i zdravstvenim stanjem!

Članak se nastavlja posle reklama

UKOLIKO STE PREHLAĐENI…

Dodajte: eukaliptus + ulje čajevca

Koristi: Udisanje isparenja eukaliptusovog ulja može razrediti mukus. Isti efekat izaziva i ulje čajevca.

Članak se nastavlja posle reklama

Način pripreme: Dodajte pet do 10 kapi obe vrste esencijalnih ulja u vodu za kupanje. Opustite se u vodi i duboko udišite aromatična isparenja, sve dok ne osetite da vam se sinusi otvaraju.

AKO VAM NEDOSTAJE ENERGIJE…

Članak se nastavlja posle reklama

Dodajte: ulje peperminta + limun

Koristi: Aroma esencijalnog ulja peperminta budi čula i podiže stepen budnosti, dok miris limuna popravlja raspoloženje, jer stimuliše pozitivne hemijske reakcije u mozgu.

Članak se nastavlja posle reklama

Način pripreme: Iscedite pet limunova direktno u vodu za kupanje, a potom dodajte pet do 10 kapi ulja peperminta. Pokušajte duboko da udahnete miris.

AKO ŽELITE MEKŠU KOŽU…

Članak se nastavlja posle reklama

Dodajte: mleko u prahu + med + ovsene pahuljice (za kašu)

Koristi: Masnoća i proteini iz punomasnog mleka hidriraju kožu, med omogućava zadržavanje vlažnosti, dok ovsene pahuljice umiruju kožu i sprečavaju epizode s ekcemom.

Način pripreme: Pomešajte 200 g fino samlevenih ovsenih pahuljica, šolju meda i 200 g mleka u prahu pa ravnomerno to umešajte u vodu za kupanje.

Članak se nastavlja posle reklama

UKOLIKO ŽELITE MIRAN SAN…

Dodajte: ulje lavande + ulje kamilice

Koristi: Lavanda je poznati relaksans, dok kamilica pojačava ovaj efekat budući da ima sposobnost da snizi nivo hormona stresa.

Članak se nastavlja posle reklama

Način pripreme: U vodu za kupanje stavite šaku-dve izmrvljenih, suvih cvetova lavande i pet filter-vrećica čaja od kamilice. Sačekajte pet minuta, a potom izvadite vrećice čaja iz vode.

Pročitajte i… Najbolja esencijalna ulja za kupke: Napravite sami savršen spa dan!

AKO OSEĆATE BOLOVE U MIŠIĆIMA…

Dodajte: lavanda + morska so

Članak se nastavlja posle reklama

Koristi: Magnezijum iz morske soli može da ublaži bolove u mišićima, a lavanda da redukuje upalu, te tako umanji ukočenost i zamor mišića.

Način pripreme: Napunite kadu vodom, a potom dodajte šaku isitnjene, suve lavande i oko 200 g morske soli. Sačekajte da se so istopi, a potom se opustite u kupci dvadesetak minuta.

SAVET PLUS

Ukoliko vas iritiraju ostaci aromatičnog bilja i uljani talog na površini kade nakon kupanja, potopite sastojke za kupku u mrežastu vrećicu, u kojoj će se zadržati veći deo materijala. Ako se nešto od toga ipak ”zalepi” za unutrašnjost kade, operite je mešavinom sirćeta i vode.

lepotaizdravlje.rs brizmaker/iStock via Getty Images